Egyszerre két nemzetközi közönségnek is bemutatkozik Lichter Péter és Máté Bori egész estés kísérleti filmje, A horror filozófiája: a független, innovatív alkotások seregszemléjén, a 38. Torino Filmfesztiválon és a kelet-európai filmek egyik legrangosabb eseményén, a 30. Cottbusi Filmfesztiválon.

Az egész estés, hét szegmensből álló absztrakt horrorantológia Noël Carroll híres műfajelméleti könyvére, a The Philosophy of Horrorra (1990) épül. A film képsorait az alkotók két nyolcvanas évekbeli slasher film (Rémálom az Elm utcában, Rémálom az Elm utcában 2.: Freddy bosszúja) 35 mm-es tekercseinek képzőművészeti felhasználásával (roncsolásával, festésével és karcolásával) hozták létre. A horror filozófiája a zsánerfilmek és az avantgárd, a filmelmélet és Hollywood érzéki összemosására tesz kísérletet: arról a kísérteties gyönyörről tudósít, amit a művészetelmélet vagy egy jó horrorfilm is kiválthat a befogadóból.

A film egyes epizódjait korábban olyan elismert filmfesztiválokon vetítették, mint a Jihlava Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál, a wiesbaden-i goEast, a holland Go Short, a magyar Titanic, illetve a lisszaboni a MotelX-en. Az antológia első, Etimológia című szegmensét a Sight and Sound nevű brit folyóirat 2019 legjobb esszéfilmjei közé válogatta, az Egyesült Királyság közönsége a januárban megrendezésre kerülő London Short Film Festival-on találkozhat a filmmel.

A teljes film fesztiváloztatásával egyidejűleg további itthoni alternatív vetítéseket terveznek a vírus alakulásának függvényében.

Kiemelt kép: A horror filozófiája (Fotó: Mindwax)