A magyar médiatörvény legutóbbi módosítása értelmében a jelentős befolyásoló erővel rendelkező tévécsatornák, azaz az RTL Klub és a TV2 augusztustól egybefüggően maximum 45 perc hosszúságú hírműsorszámot sugározhatnak este 6 és 9 óra között. A tévéadók hírigazgatóságai azonban különféleképpen reagáltak az új szabályra. Az RTL Híradó pár perccel rövidebb lett, és az így lecsípett adásidőt hozzáadták a Fókuszhoz, míg a TV2 megfelezte a Tények adásidejét, és Tények Plusz néven vadonatúj híradót indított július 29-én.

Az első nap eredményei alapján a TV2 taktikája lett a nyerő, ugyanis nem csak a korábbinál jóval rövidebb, mindössze félórás Tények (17,9%) teljesített jól  a reklámozóknak fontos, 18-49 éves nézők körében, hanem az utána, 18:30-kor adásba kerülő Tények Plusz is kiemelkedően nyitott. A médiacég egykori tulajdonosának, Andy Vajna özvegyével készült riportot is bemutató új híradás nagyon magas, 21,4%-os közönségarányt ért el, ezzel megelőzte a vele egy időben sugárzott, pár perccel rövidebb RTL Híradót. Az RTL Klub műsora azonban nem teljesített rosszul az erős Tények ellenére, 17,9%-ot hozott, ami megközelítőleg azonos az előző hetek eredményeivel. A grafikon látszik is, hogy az RTL Klub és a TV2 este hat és hét óra között fej-fej mellett haladtak.

Jelenet A mi kis falunkból (fotó: RTL Klub)

A Tények és a Tények Plusz kiemelkedő számait azonban nem sikerült megtartania a Bezár a bazár!-nak. A több mint három hónapja képernyőn levő gameshow ugyan jobb közönségarányt (14%) ért el 18-49-ben, mint a múlt héten, de így is kikapott a Fókusztól (16%), és az egészen elképesztően magas nézettséget produkáló A mi kis falunk hétfői epizódjától. Az RTL Klub falus sorozata a múlt héten minden nap 20%-os közönségarány felett teljesített, tegnap azonban még tovább nőttek a számai és 22,7%-ot ért el, amire nyáron vetített esti műsortól idén talán még nem volt példa. A Barátok közt nem tudta ezt az erős felvezetést kihasználni, és körülbelül 10 százalékponttal alacsonyabb értéket, 12,8%-ot hozott. Azonban így is legyőzte az Áll az alkut (10,4%), amely 18-49-ben picit jobban teljesített a múlt heti gyenge eredményeinél.

Késő este 18-49-ben mind az RTL Klub (A Tanár: 8,2%), mind a TV2 (Mission Impossible – Fantom protokoll: 6,5%) alacsony számokat produkáltak, ellenben a Film+-on adásba került Ölve vagy halva (7,9%) című film kimagaslóan ment és mindkettő csatornát maga mögé utasított 22:15 és 23:00 között. Július 26-tól kezdve délutánonként már dupla részekkel jelentkezik a TV2-n a Madárka, és bár múlt pénteken jól hozott, tegnap nagyon megzuhant a nézettsége 18-49-ben és kikapott a szintén gyengélkedő Elif – A szeretet útjántól (5% vs. 6,3%) és a Megtörve (4,9% vs. 7,1%) című török akció-krimitől.

A mi kis falunk elképesztő eredményének köszönhetően az erős Tények híradók ellenére nagy fölénnyel az RTL Klub nyerte az estét 18-49-ben.

Minden adat 18-49-ben értendő.

Jasinka Ádám írása

Kiemelt kép: Jelenet a Tények Pluszból