A mai nap folyamán, magyar idő szerint délután negyed kettő magasságában kihirdették a 93. Oscar-gála jelöltjeit. Az esélyesek között több olyan névvel és címmel is találkozhatunk, akik/amik már a Golden Globe-on is taroltak, így a lista nem okozott nagy meglepetéseket.

A filmes szakma legnevesebb eseményén a hagyományokhoz híven a tavalyi évben bemutatásra került filmek kerülnek díjazásra 23 kategóriában. Az eredeti tervek szerint már február 28-án megrendezésre került volna a gála, mely 1929 óta tarja lázban az egész világot, a pandémia miatt a szervezők azonban elhalasztották a díjátadót. Ez pedig nem az egyetlen változtatás, amit idén a járványhelyzet miatt be kellett vezetnie az Akadémiának. Mivel lassan egy éve minden mozi zárva tart, ideiglenesen olyan filmek is nevezhetők voltak, melyeket kizárólag streamingplatformokon mutattak be. Így kerülhetett a Legjobb film kategóriájának jelöltjei közé például a Mank című alkotás, melyet a méltán híres David Fincher rendezett, aki munkájáért szintén felkerült a legjobb rendezők listájára. A mezőny azonban enyhén szólva is szoros, ugyanis versenytársa lesz az immár Golden Globe-díjas Chloe Zhao (A nomádok földje), valamint Emerald Fennell (Ígéretes fiatal nő) is. A két fiatal rendezőnő jelölésükkel történelmet írtak, ugyanis ez az első alkalom, hogy ebben a kategóriában egynél több nő neve is szerepel az esélyesek között.

A Legjobb jelmez és a Legjobb smink kategóriában is erős a verseny: többek között az Emma, a Pinocchio és a Ma Rainey: A blues nagyasszonya is bezsebelt egy-egy jelölést. A Legjobb adaptált forgatókönyvek között szerepel a Borat utólagos mozifilm című produkció, melyben a bolgár származású Maria Bakalova is szerepel, aki a filmben nyújtott varázslatos alakításáért sorra nyeri el a szakma legkülönfélébb elismeréseit. Nem csoda hát, hogy az Akadémia is beszavazta a Legjobb női mellékszereplő jelöltjei közé. Szintén ebben a kategóriában száll versenybe a Golden Globe- és Emmy-díjas amerikai színésznő, Glenn Close is, aki furcsa mód a Vidéki ballada az amerikai álomról című filmben nyújtott alakításáért idén nemcsak Oscar-díjra, hanem Arany Málnára is jelölve lett. A történelmi pillanatok sora pedig itt még mindig nem áll meg, a Legjobb férfi főszereplő kategóriában ugyanis Steven Yeun is jelölve lett a Minari című filmjéért, aki ezzel az első ázsiai származású színész, akinek a neve felkerülhetett erre a listára. A jelöltek részletes listáját itt böngészhetitek át.

A 93. Oscar-gála díjátadó ünnepségére április 25-én kerül sor. A 23 kategória jelöltjeinek bejelentését az alábbi videóban lehet visszanézni:

Kiemelt kép: Glenn Close, Steven Yeun és Emerald Fennell (Fotó: Google)