Tegnap éjjel nyilvánosságra hozták a 93. Oscar-gála jelöltjeinek szűkített listájának jelöltjeit kilenc kategóriában, köztük a Legjobb idegennyelvű film kategóriában, melybe nagy sajnálatunkra Horváth Lili alkotása nem került be.

A 2021-es Oscar-gála alkalmával a hagyományokhoz híven a tavalyi évben bemutatásra került filmek kerülnek díjazásra 23 kategóriában. Az eredeti tervek szerint február 28-án került volna sor a fényűző eseményre, ami 1929 óta tarja lázban az egész világot, ám a pandémia miatt a szervezők április 25-ére halasztották a díjátadót. Ez pedig nem az egyetlen változtatás, amit idén bevezetett az Akadémia. Lassan egy éve minden mozi zárva tart, ezért most ideiglenesen olyan filmek is nevezhetők voltak a legrangosabb filmes díjra, melyeket kizárólag streaming platformokon mutattak be.

Magyar idő szerint éjfélkor kilenc kategóriában hirdették ki a jelöltek rövidített listáját, amelyek közül a hivatalos bejelentésig – amire március 15-én kerül sor – még számos alkotás kiesik a versenyből. Bejelentésre kerültek a Legjobb dokumentumfilm, Legjobb rövid dokumentumfilm, Legjobb smink, Legjobb animációs rövidfilm és Legjobb rövidfilm kategória jelöltjei, valamint a Legjobb filmzene várományosai is, melyek között egyebek mellett a Mulan, a Lelki ismeretek (Soul) és a Tenet zenéjét is beválogatták az előfutamba. A Legjobb betétdalért járó szobrocskáért többek között a Husavik (Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga) és a Loyal, Brave, True (Mulan) is versenybe száll, a mezőnyben egyelőre azonban tizenöt alkotás szerepel, melyek közül tíznek még le kell morzsolódnia. A Legjobb vizuális effektek kategóriájában is hasonlóan szoros a küzdelem, ugyanis tíz remek filmet válogatott be az akadémia, köztük a Tenet, a Mank és Az éjféli égbolt című produkciókat.

A Legjobb idegennyelvű film tizenötös rövid listája is kihirdetésre került, a magyar nevezett azonban sajnos már nem került be a címek közé. Az Oscar-díjra nevező bizottság Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című filmjét nevezte be a versenybe, ami bemutatása óta számos nemzetközi díjat zsebelt már be. Úgy néz ki, hogy mindez nem volt elég az Akadémiának arra, hogy legalább az első körbe beválogassák a produkciót, azt viszont el kell ismerni, hogy igencsak szoros a mezőny már most ebben a kategóriában is. Olyan nagyszerű filmek kerültek fel a szűkített listára, mint a Még egy kört mindenkinek (Dánia), a Kollektív (Románia) vagy a La Llorona (Guatemala).

A kilenc kategória jelöltjeinek részletes listája a 93. Oscar-gála weboldalán olvasható.

Kiemelt kép: A 93. Oscar-gála első shortlist bejelentésének egyedi grafikája (Fotó: Oscars.org)