George Clooney, az Oscar-díjas színész-rendező legújabb filmje, Az éjféli égbolt magyar feliratos előzeteséről már beszámoltunk november elején, a minap pedig a teljes film elérhetővé vált a Netflixen. A Mint a kámfor, az Ocean’s-trilógia vagy éppen A hatalom árnyékában utánozhatatlan stílusú és végtelenül sármos sztárja már bebizonyította, hogy a sci-fi mozik terén is képes helytállni – elég csak a Holnapoliszra gondolni. Az éjféli égbolt viszont egy sokkalta másabb science-fiction alkotás, hiszen ez inkább a régimódi, klasszikus műfaji filmeket idézi.

A történet a nem túl távoli jövőben játszódik, amikor is a Föld lakhatatlanná válik az egyre csak terjedő sugárzás miatt. Az emberek a felszín alá menekülnek, a NASA pedig egy maréknyi űrhajósát különféle, eddig feltérképezetlen bolygóra küldi ki, hogy állapítsák meg, melyik égitest alkalmas arra, hogy azon élhessenek. Augustine, az idős éveiben is járó, halálos betegséggel küzdő tudós mindenáron kapcsolatba akar lépni az utolsó ilyen küldetésre küldött űrhajó legénységével, hogy még épp idejében figyelmeztesse őket: ne térjenek vissza a Földre, forduljanak vissza.

Az éjféli égbolt a sztoriját tekintve kissé csavar a standard „mentsük meg a Földet” felálláson, és pontosan ennek az ellenkezőjét mutatja be. Ez kissé reményvesztetté is teszi az alaphangot, de azért sikerült ide-oda belecsempészni a pozitív gondolkodás csíráját. Maga a film látványa gyönyörű, elképesztően szép tájakat és képeket láthatunk, amiket csak kiegészít a felettébb ügyes és nem annyira tolakodó színészi játék is (élükön magával Clooneyval). És habár kissé hatásvadász lett a film, sokszor szájbarágós, mégis érdemes adni neki egy próbát – főleg ha szeretjük a régi vágású, klasszikus sci-fiket.

Kiemelt kép: George Clooney – Az éjféli égbolt (Fotó: Puliwood)