New York az ötvenes években: alkoholgőzben úszó jazzklubok, csillogás és luxus. Legalábbis a látszat ezt mutatja, ám a brooklyni nyomornegyedek lakói nem sokat látnak ebből a fényűzésből. Edward Norton Árva Brooklyn című filmje ebbe a zűrös világba invitálja a nézőket, akik már az HBO GO-n is megismerhetik Lionel Essrog történetét.

A 2019-ben megjelent krimit Edward Norton rendezte, aki maga játssza a főszerepet is a drámafilmben. A Golden Globe-díjas amerikai színész nemcsak a kamerák előtt, de azok mögött is remekel: rendezőként és producerként is dolgozott már nem egy filmen. Bár már gyerekkorában érdekelni kezdte a színészet, tanulmányait mégis történelem szakon végezte a Yale Egyetemen. Miután lediplomázott, pár hónapot Japánban töltött, amikor azonban visszaköltözött New Yorkba, belevetette magát a kezdő színészek bizonytalan életébe. A nagy áttörést a Legbelső félelem című thriller hozta meg számára 1996-ban, amiért meg is kapta a Golden Globe-díjat, sőt még egy Oscar-díj jelölést is bezsebelt alakításáért. Azóta olyan klasszikusokból ismerhetjük, mint a Harcosok klubja, a Pókerarcok vagy A mágus.

Az Árva Brooklyn Lionel Essrog, a Tourette-szindrómában szenvedő, magányos magánnyomozó történetét meséli el, aki mentora halála után a rejtélyes gyilkosok nyomába ered. Miközben egyre mélyebbre sikerül ásnia, nemcsak olyan titkokra derít fényt, amelyek az egész város életére hatással vannak, hanem ő maga is igazi detektívvé válik és leküzdi legnagyobb félelmeit. Annak érdekében, hogy igazságot szolgáltasson néhai barátjának gengszterekkel, korrupcióval és New York legveszélyesebb embereivel kell megküzdenie.

Edward Norton mellet többek között feltűnik még Bruce Willis, Willem Dafoe, Alec Baldwin, Gugu Mbatha-Raw, Leslie Mann, Bobby Cannavale és Cherry Jones is, hogy egy igazi, izgalmakkal teli utazásra hívják a nézőket New York városának utcáiba.

Kiemelt kép: Willem Dafoe és Edward Norton az Árva Brooklyn című filmben (Fotó: Glen Wilson)