Idén október 17. és 20. között tartják a Mozinet Filmnapokat, szám szerint a kilencediket. Az esemény programját úgy állították össze a szervezők, hogy akár már hónapokkal a hazai premierek előtt láthassunk bizonyos filmeket a fővárosban és országszerte több vidéki nagyvárosban is. A hazai nézők számára talán legérdekesebb és legrelevánsabb alkotás közülük Bagota Béla első nagyjátékfilmje, a Valan – Az angyalok völgye című lélektani krimi lesz, amely a székesfehérvári Vörösmarty Színház Kaszás Attila-díjas színészével, Krisztik Csaba főszereplésével készült. A hivatalos bemutató november 21-én lesz, azonban a Mozinet Filmnapok résztvevői már október közepén jegyet válthatnak rá.

Az esemény keretében láthatják majd a filmkedvelők a Bong Joon-ho (Snowpiercer – Túlélők viadala) által rendezett éjsötét vígjátékot, az Élősködőket is; bemutatkozik a Pedro Almodóvar (Asszonyok a teljes idegösszeomlás szélén) produceri közreműködésével készült Az angyal; közönségtalálkozóval egybekötve kerül sor a bankrablós-átverős műfajt felforgató A hegyek szigete vetítésére; hozzánk is elér a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon díjazott Kontroll nélkül; sokakat varázsolhat el az imádnivaló karakterekkel teli igaz történetet elmesélő A láthatatlanok; a sokszoros díjnyertes Marco Bellocchio (Anyám mosolya) megismerteti velünk ízig-vérig olasz maffiatörténetét, Az első árulót; hazánkban is sikert arathat a 2020-as díjátadón komoly eséllyel pályázó Cannes-i sikerfilm, a Portré a lángoló fiatal lányról; a 20. század egyik legjelentősebb szépirodalmi gyerekkönyvének adaptációját, a Medvevilág Szicíliában című egész estés rajzfilmet a készítőkkel együtt fedezhetjük fel.

A 9. Mozinet Filmnapok tehát október 17. és 20. között várja az érdeklődőket Budapesten és számos vidéki városban. Ti meg fogjátok valamelyiket nézni az említett időszak alatt?

Kiemelt kép: Valan (fotó: ridikul.hu)