Október végén futótűzként terjedt a hazai online médiában a hír, miszerint teljesen átalakul a köztelevízió zenés showműsora, az indulása pillanatától fogva a hazai eurovíziós válogatóként működő A Dal. A műsor készítői jövőre már nem keresik azt az előadót, aki Magyarországot képviselheti az összeurópai dalversenyen, hanem ehelyett a hazai könnyűzenei élet alkotóinak megsegítése kerül a fókuszba. A győztest a Duna Televízió számos megjelenéssel támogatja majd és felléphet a legnevesebb hazai fesztiválok színpadain. A koncertlehetőségeken kívül a nyertes előadó kiemelt promóciót kap a Petőfi Rádióban, illetve a zenei produkció fejlesztésére fordítható támogatásban is részesül.

Az újfajta díjazás pedig sokkal csábítóbb volt a hazai énekesek, zenészek és együttesek számára, mint az Eurovíziós indulás, ezt mutatja ugyanis, hogy minden eddiginél több, 559 nevezés érkezett A Dal 2020-as pályázatára. Ismert és pályájuk elején álló előadók egyaránt nagy számban jelentkeztek, közülük választja ki a szakmai zsűri a 30 legjobbat, akik a 2020. január 18-án induló élő műsorfolyamban megmérettethetik magukat. A győztest, így az év dalát a nézők és a zsűri közösen választja ki a március 7-i fináléban.

Mivel sem A Dal nyertese nem vesz részt a jövő májusi Eurovíziós Dalfesztiválon, sem nem indít saját jelöltet a közmédia, ezért 2010 után ismét nem lesz magyar induló a versenyen.