Szeptember 1-jén rendezték meg második alkalommal a Szinkronikum Gálát. Az ünnepélyes rendezvényen idén is összegyűltek a szinkronszakma képviselői, hogy köszöntsék azokat a színészeket és stábtagokat, akik kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak ahhoz, hogy a nézőknek a lehető legmagasabb minőségű hangélményben lehessen része.

A gálaest első díját a “Legjobb Film vagy Sorozatszinkron” kategóriában nyújtották át, melyen a közönség által a három legtöbb szavazatot az Agymenők, a Coco és a Westworld kapta. A győztes a Coco című animációs film lett, melynek magyar változata a Fórum Hungary megbízásából az SDI Media Hungary stúdióban készült, Dobay Brigitta rendezésében.

A legjobb színészeket a szakma és a közönség is díjazta. A Színes RTV támogatásával a közönségdíjakat Zsigmond Tamara és László Zsolt vehette át, míg a femina.hu támogatásával a magyar változatokon dolgozók szavazatai alapján Andresz Kati és Dolmány Attila részesült elismerésben. A szakma további díjakat is kiosztott, így Liszkay Szilvia lett a legjobb dramaturg, Újréti Zsuzsa a legjobb gyártásvezető és Bederna László a legjobb hangmérnök.

A tragikusan fiatalon elhunyt Selmeczi Roland emlékére 2017-ben alapított Tálentum Díjat idén ketten is megkapták. A mozifilmes mezőny győztese Balsai Móni lett a Tulipánláz című filmben, Alicia Vikander hangjaként nyújtott alakításáért. A tévés jelöltek közül pedig Varga Gábor vehette át az elismerést többek között a Velvet divatház és a Londoni rémtörténetek című sorozatokban nyújtott hangjátékáért.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is átadták a Szidosz Szinkron Alapszervezet 2015-ben alapított Életműdíját. A színészek közül Szersén Gyula (Charles Bronson; William Shatner; Harvey Keitel; David Suchet) és Konrád Antal (Jeffrey Holland – Csengetett, mylord?; John Goodman; Edward Herrmann) vehette át a díjat. Mellettük pedig két szinkronrendező, Somló Andrea (Házibuli; Lassie, hazatér; Hé, Arnold!; Amerikai Horror Story) és Mauchner József (A hét mesterlövész, Napfivér, holdnővér, West Side Story, Hupikék törpikék, Teen Wolf – Farkasbőrben) is részesült a kitüntetésben, mindketten 55 éve dolgoznak filmek és sorozatok magyar változatain.

Forrás: Szinkronikum Egyesület

Kiemelt kép: Szersén Gyula (fotó: MTVA), Balsai Móni (fotó: pestimagyarszinhaz.hu) és László Zsolt (fotó: radnotiszinhaz.hu)