Mától elérhető a Margaret Atwoodról szóló dokumentumfilm az HBO Go platformján, melyben megismerhetjük a méltán világhíres írónő élettörténetét.

A kanadai származású Man Booker- és Arthur C. Clarke‑díjas Margaret Atwood már egészen kisgyermek korában eldöntötte, hogy író lesz. Annak érdekében, hogy álmát megvalósítsa 1957-ben megkezdte tanulmányait a torontói Victoria Egyetemen, ahol irodalomból, filozófiából és francia nyelvből diplomázott. Egyetemi évei alatt is folyamatosan írt, melynek eredményeként 1961-ben E. J. Pratt-éremmel jutalmazták Double Persephone című verseskötetéért. Ezután a Harvardon tanult tovább, ahol bár megkezdte doktori képzését, a címet sosem kapta meg. Regényeiben többek között a nemzeti identitás kérdésével, a környezetvédelem problémával és a férfi-női kapcsolat hierarchiájával foglalkozik.

Az írónőről köztudott, hogy aktívan vesz részt feminista mozgalmakban, így nem csoda, hogy ez a nézet könyveiben is erőteljesen megjelenik. Leghíresebb műve az 1985-ben megjelent A szolgálólány meséje, ami egy disztópikus világba kalauzolja az olvasót, ahol a nők többsége meddőségben szenved. Azok a szerencsések, akik viszont képesek teherbe esni, szolgaként járnak családról családra, hogy utódokat szüljenek. A megrázó történetet először 1990-ben filmesítettek még, ám a leghíresebb feldolgozás, ami a mai fiatal generáció érdeklődését is felkeltette az éles társadalomkritika iránt, mégis a 2017-ben megjelent tévésorozat. A Hulu gyártásában készült produkció negyedik évada április 28-án debütál rögtön három résszel, melyek már másnap az HBO Go felületén is elérhetők lesznek magyar felirattal.

A Margaret Atwood életútját bemutató dokumentumfilm „a barátok, a család és maga Atwood által megosztott személyes történetekből építkezik, és bepillantást enged a kanadai vadonban töltött gyermekkorába és korai éveibe, amikor a költészettel kísérletezett, továbbá legutolsó regényének, a Testamentumoknak a befejezése kapcsán írói gyakorlatába is.” Az produkciót Nancy Lang és Peter Raymont páros rendezték, akik forgatócsoportjukkal egy éven át követték nyomon az írónő és néhai párja, Graeme Gibson életét, köztük előadói körutakat, családi összejöveteleket és A szolgálólány meséjének forgatását is. Az elkészült anyag pedig magáért beszél. A szavak ereje címet viselő dokumentumfilm már elérhető az HBO Go platformján, március 25-én az HBO televízió csatornáján is megtekinthető lesz.

Kiemelt kép: Margaret Atwood, A szolgálólány meséje című regény írója (Fotó: inc.com)