A Safdie-tesók neve sokaknál üres fülekre találhat, tekintve hogy „csak” négy filmet tettek le eddig az asztalra, mégis ők ketten azon kevés feltörekvő hollywoodi rendezők sorát tarkítják, akik mernek kísérletezni, mernek újat mutatni és minden egyes munkájukat a legapróbb részletre kiterjedő gonddal készítik. Legfrissebb alkotásuk debütálást közel egy féléves ováció és ajnározás előzte meg, hiszen a Csiszolatlan gyémántot a kisebb-nagyobb filmfesztiválokon és díjátadókon rendre kiemelték merészsége és kaotikus stílusa révén. Jó hír, hogy erről már mi is megbizonyosodhatunk, hiszen február elsejével elérhetővé vált Netflixen.

Nagyon úgy fest a helyzet, hogy Josh és Benny Safdie szereti, ha már pár előzetes információ alapján meghökkenünk az adott filmjük kapcsán. Ilyen volt előző munkájuk, a Jólét is, ami végül ékes példaként szolgált arra, hogy Robert Pattinson egy kivételes színész. A Csiszolatlan gyémánt esetében pedig a hosszú-hosszú évekig ZS kategóriás romantikus mozikban felbukkanó Adam Sandlert tették meg főszereplőnek, és pontosan ez (is) az egyik oka, hogy miért annyira kivételes alkotás. Eléri, hogy kételkedjünk benne, megkérdőjelezzük a kiállását, illetve a reprezentációját, hogy aztán arca essünk ebben a kaotikus káosz szülte világban. A történet szerint a szerencsejátékos és kereskedő Howard (Sandler) egy nap kézhez kap egy igazán értékes gyémántot, amit mihamarabb elpasszolna. Viszont ahogy lenni szokott egyhamar egy olyan örvényben találja magát, ahol egymást érik a rosszabbnál-rosszabb helyzetek, míg végül életek sorsa lesz a tét.

A Csiszolatlan gyémánt már elérhető a Netflixen, mind magyar felirattal, mind pedig szinkronnal együtt (Sandlernek újfent a zseniális Csőre Gábor kölcsönzi a hangját).

Kiemelt kép: Adam Sandler – Csiszolatlan gyémánt (Fotó: Filmtekercs)