A Félvilág és A berni követ alkotóinak drámája egy rideg vidékre invitál minket, hogy a saját bőrünkön tapasztaljuk meg egy szovjet munkatábor körülményeit: az Örök tél főszereplőjét, Irént (Gera Marina) férje távollétében hurcolják el otthonából a katonák és a helyi szénbányába szállítják, ahol szerencsétlen sorstársaival együtt kényszermunkára fogják őket. Ezen a pokoli helyen ismerkedik meg egy Rajmund (Csányi Sándor) nevű férfival, aki megtanítja neki, hogyan éljen túl. 

Az igaz történeten alapuló alkotás számos nemzetközi elismerést kapott (a filmet készítő Szász Attilát például a legjobb rendezőnek választották a montreali filmfesztiválon, Gera Marina pedig az első olyan magyar színésznő, aki Nemzetközi Emmy-díjat nyert) és minden országot meghódított, ahol bemutatták, most pedig már a hazai filmkedvelők is hazavihetik, ugyanis december 6-án megjelent DVD-változatban. A lemezes kiadás a 110 perces játékidő mellett tartogat néhány extrát is az érdeklődőknek, így az előzetes mellett felkerült rá Havasi János dokumentumfilmje (Sachta 35 címmel) és Farkas Franciska előadásában meghallgathatjuk József Attila: Őspatkány terjeszt kórt című versének egy részletét.

Az Örök telet 5.1-es hangzással hallgathatja az, aki beszerzi a DVD-t, viszont a készítők gondoltak a halláskárosultakra is, így számos idegennyelvű felirat (például angol, lengyel és német) mellett elérhető a magyar szöveg is.