Hétfőn startolt a TV2 legújabb sajátgyártású napi sorozata, a Mintaapák. A négy egymáshoz nagyon hasonló élethelyzetben lévő fiatal férfiről szóló történet számos olyan kapcsolódási pontot ad a tévénézőknek, amelyeken keresztül talán a saját problémáikra is ráismerhetnek. A kulisszák mögé a sorozat producere, a TV2 Csoport kreatív igazgatója, Kirády Attila vezetett be minket.

Az argentin Senores papis című sorozat szlovák adaptációját vásárolta meg a csatorna, amelyet a magyar sajátosságokat figyelembe véve a hazai közönség ízlésére formáltak, vagyis formálnak, ugyanis még javában zajlik a munka. Arra a kérdésre, hogy miért pont ezt a szériát választották, Kirády Attila elmondta: a Programigazgatóság szakemberei számos külföldi sorozatot megnéztek korábban, míg végül megtalálták a Mintaapák eredeti verzióját. A nemzetközi piac egyértelműen azt mutatja, hogy kevés olyan tartalom van most, ami jól működik és könnyen adaptálható, ez viszont Argentínában, de főleg Szlovákiában is kimagasló eredményeket hozott, szomszédaink például már több mint 300 részt leforgattak belőle. Ez előrevetíti, hogy ebben a régióban is működik a történet.

Kirády Attila a Mintaapák forgatásán (Fotó: Zsigmond László)

Persze a TV2 nem csak az adatokra támaszkodott, mielőtt belevágott a sorozat forgatásába. Készítettek egy pilot epizódot, amit megmutattak egy fókuszcsoportnak, az innen érkező visszajelzések voltak azok, amik végül meggyőzték őket, hogy érdemes energiát és pénzt fektetni a Mintaapákba.

Kirády Attila beszélt arról is, hogy nem titkolt célja a TV2 Csoportnak, hogy a minőség szempontjából magasabbra tegye a mércét a piacon jelenleg futó napi sorozatoknál, emiatt is választottak olyan színművészeket, akik szakmailag elismertek és korábban sokat bizonyítottak különböző nagyjátékfilmekben és prémium sorozatokban. A mellékszerepekre is magasan jegyzett alkotókat hívtak, és ugyanez elmondható a stábról is, mind a rendezők, mind az írók, illetve a további területekért felelős szakemberek is komoly tapasztalattal és tudással rendelkeznek.

A producer elmondta, hogy tudatos döntés volt, hogy városi közegbe helyezték a karaktereket, mivel olyan zsánert kerestek, ami eddig Magyarországon nem került annyira a fókuszba. Így a Mintaapák olyan hétköznapi, de mégis különleges tematikára épül, ami vélhetően nagyon sok ember érdeklődését fel fogja kelteni.

Kirády Attila a Mintaapák forgatásán (Fotó: Zsigmond László)

A közel 400 fős stáb a 2000 nm-es, 10 helyszínt magába foglaló épített díszlet mellett számos külső helyszínen is forgat. A komplexumon látszik, hogy minden egyes bútort, szövetet, kiegészítőt a legnagyobb gonddal válogattak össze: a négy főszereplő élettere maximálisan passzol a karakterek jellemvonásaihoz, a központi helyként megjelenő óvoda pedig pont úgy néz ki, mint ahová bármelyikünk reggelente besétál a gyerekével.

Az a megterhelő munka, illetve feszített tempó, amellyel egy napi sorozat forgatása jár, a képernyőn egyáltalán nem látszik, az eddig vetített epizódok alapján valóban sikerült a megszokottnál magasabb színvonalra emelni a műfajt. Az pedig, hogy a széria nálunk is meg tudja-e élni a 300. epizódot, sok tényezőtől függ, de legfőképp attól, hogy a nézők megszeretik-e Tamás (Szabó Kimmel Tamás), Miklós (Mészáros Béla), Szabolcs (Klem Viktor) és Géza (Fenyő Iván) karakterét. Egy biztos, a TV2 Csoport készen áll arra, hogy minél több epizódot gyártson a Mintaapákból.

Kiemelt kép: Kirády Attila (Fotó: Zsigmond László)