Február 3-án jelentették be a 78. Golden Globe-gála jelöltjeit 25 kategóriában. Az esélyesek listája idén több meglepetést is tartogatott a filmkedvelők számára, hiszen két olyan alkotás is bekerült a Legjobb film – musical vagy vígjáték kategóriájába, amelyek egyenesen a Broadwayről érkeztek a filmvászonra. Ezen a héten a Hamilton és a PromA végzős bál című musicaleket mutatjuk be nektek, illetve a produkciókban nyújtott alakításukért szintén jelölt Lin-Manuel Mirandát és James Cordent, akik szintén egy kategóriában küzdenek meg az Arany Glóbuszért.

Hamilton – Legjobb film – musical vagy vígjáték

A tíz dolláros alapítóatyáról szóló Broadway musical a 21. század legnagyobb zenés előadása, ezt bátran ki merem jelenteni. A produkciót 2015-ben mutatták be New Yorkban, először off-Broadwayn a Public Theaterben, majd öt hónap múlva már a Richard Rodgers Theatre színpadán játszották a darabot, ami pillanatok alatt a legsikeresebb musicallé nőtte ki magát, nemcsak Amerikában, hanem az egész világon. A történet Alexander Hamilton életét dolgozza fel, aki az Amerikai Egyesült Államok első pénzügyminisztereként játszott nagy szerepet az ország megerősödésében. Mégis miért érdekli fiatalok ezreit egy államférfi élete? Nos a Hamilton nem egy száraz történelemóra, ahogyan nem is egyszerű, klasszikus musical. A korhű jelmezek, a lélegzetelállító díszlet és a precíz koreográfia már önmagában elég lenne ahhoz, hogy estéről estére megteljen bármekkora teátrum, Lin-Manuel Miranda sikerprodukciója viszont itt nem áll meg, és olyan műfajt emel be a musical színház történetébe, mellyel korábban nem találkozhattunk. Ez pedig nem más, mint a rap. A végig zenés előadás során szem- és fültanúi lehetünk nem egy rap-csatának, de a Broadway történelmének leggyorsabb dala – Guns and ships – is felcsendül a színpadon, melyben Daveed Diggs 7 kimondott szó/másodperces idővel állította fel a megugorhatatlan rekordot. A furcsának hangzó műfaji megközelítés nemcsak moderné teszi az előadást, de illeszkedik a karakterek személyiségéhez, ezáltal kiegészíti a látottakat. A zene nemcsak díszítő elemként szolgál, hanem szerves része a történetvezetésnek, így alkotva egy kerek egészt, mely mára már milliókat varázsolt el.

A Hamiltont eddig csak a Broadwayn, illetve a West Enden láthatták az igazán szerencsések, tavaly azonban Lin-Manuel Miranda a karantén idején megajándékozta a rajongókat az előadás eredeti szereposztással filmre vett felvételével, melyet a Disney+ platformján tették közzé. Az előadásfelvételen profi filmes stáb dolgozott, akik három este műsorából vágták meg azt a verziót, melynek most már az egész világon bárki a részese lehet. A Golden Globe történetében most először van ilyen jellegű produkció jelölve, így már az is nagy szó, hogy a Hamilton felkerülhetett a listára, ugyanakkor az ellenfeleket nézve elég jó esélyekkel száll harcba az Arany Glóbuszért a világ legsikeresebb zenés előadása.

Lin-Manuel Miranda – Legjobb színészi alakítás filmben – musical vagy vígjáték

Hasonlóan nagy esélyekkel vág neki a küzdelemnek Lin-Manuel Miranda, aki nemcsak írója, hanem főszereplője is volt a Hamiltonnak. A Puerto Ricó-i származású színész Manhattan utcáin nőtt fel, melyből inspirálódva született első saját musicalje, az In the Heights, mellyel rögtön a Broadway A-listás alkotói közé került. A produkció elnyerte a legjobb eredeti zenének és a legjobb musicalnek járó Tony-díjat, illetve a legjobb zenés színházi albumnak járó Grammy-díjat is. Mirandát pedig már ekkor Tony-díjra jelölték a Legjobb férfi főszereplő musicalben kategóriában, akkor azonban még nem válthatta díjra jelölését. Az igazi áttörést a Hamilton hozta meg számára, mellyel nemcsak újabb Grammy-díjat zsebelhetett be, de Pulitzer- és Tony-díjjal is jutalmazták munkáját. Az azóta háromszoros Tony-díjas és Emmy-díjas színművész megannyi színpadi produkcióban vett részt valamilyen formában, hol zeneszerzőként, hol dalszövegíróként, hol pedig színészként.

Lin-Manuel Miranda arca azonban nemcsak a Broadway rajongóknak lehet ismerős. A szemfülesek találkozhattak már vele a filmvásznon, illetve a tévéképernyőn is, ugyanis szerepelt többek között a Mary Poppinsban, a Star Wars legújabb részeiben (bár ezekben kisebb szerepekben), valamint az HBO nagy sikerű sorozatában, az Úr sötét anyagaiban is feltűnik, mint Lee Scoresby.

Bár Lin-Manuel Miranda nem tipikus filmszínész, így nem feltétlen illik a jelöltek listájára, tehetségével és zsenialitásával kiérdemelte a filmes szakma elismerését is, így jogosan száll versenybe ezúttal a Golden Globe arany szobráért.

Lin-Manuel Miranda a Hamilton című musicalben (Fotó: USA Today)

James Corden – Legjobb színészi alakítás filmben – musical vagy vígjáték    

Lin-Manuel Miranda ellenfeleként lép fel a brit származású színész-műsorvezető, James Corden, aki a Prom – A végzős bál című filmben nyújtott teljesítményével vívta ki magának a jelölést. Cordent leginkább a Late Late Show című késő esti beszélgetős műsoráért ismerik, melynek 2015 óta nemcsak műsorvezetője, de szerkesztője és írója is. Azt azonban kevesen tudják róla, hogy már 18 éves kora óta játszik színpadon és filmekben egyaránt. Első szerepét a Martin Guerre című musicalben kapta, melyben bár csak egy sora volt, ez mégis elég volt ahhoz, hogy elindítsa őt a színészi pályán. Ezután leginkább tévés szerepekben lehetett látni a fiatal Cordent, majd 1997-ben megtörtént az áttörés és megkapta első filmes szerepét a Twenty Four Seven című produkcióban. A színészt leginkább komikus karakterekként lehet látni, de szinkronizált már nem egy animációs filmben is. Eddigi legnagyobb filmes elismerését – BAFTA-díj – a Gavin & Stacey című sorozatában nyújtott teljesítményért kapta 2008-ban, melynek nemcsak főszereplője, hanem társírója és készítője is volt.

James Corden most az első Golden Globe jelölésével büszkélkedhet, amelyet bár valószínűleg nem válthat majd szoborra, legalább megkapta ezt az elismerést a szakmától, amely után érdemes lesz a komikus műsorvezetőt komolyabban venni.

Jelenetkép a Prom – A végzős bál című filmből (Fotó: Gay Times)

The Prom – Legjobb film – musical vagy vígjáték       

A The Prom – A végzős bál tavaly év végén a Netflixen debütált Ryan Murphy rendezésében, aki elég termékeny évet zárhatott le tavaly szilveszterkor. A hatszoros Emmy-díjas amerikai rendező nevéhez olyan sikerprodukciók köthetők, mint a Glee, az Amerikai Horror Story, az Ízek, imák, szerelmek, a New Normal, a Politician vagy a 9-1-1. 2020-ban öt produkciója jelent meg, köztük az utóbb említett 9-1-1 folytatása, a Lone Star, valamint A fiúk a bandából, a Hollywood, a Ratched és a Prom.

A film Bob Martin azonos című zenés színdarabja alapján készült, melyet 2016-ban mutattak be először off-Broadwayn, majd két év elteltével a Broadway színpadán. Miután Murphy először látta a musicalt, úgy írta le, mint az egyik leginspirálóbb és legkülönlegesebb darab, amit valaha látott. A rendező azonnal dolgozni kezdett a megfilmesítésen, 2019-ben pedig be is jelentették a négy főszereplőt Meryl Streep, James Corden, Andrew Rannells és Nicole Kidman személyében.

A történet elején a Tony‑díj‑nyertes színésszel Dee Dee Allennel és Barry Glickmannal ismerkedhetünk meg, akik legújabb musical bemutatójuk után szembesülnek az ördögi bukás hírével. Menedzserük javaslatára két kollégájuk, Angie Dickinsonnal és Trent Oliverrel karöltve elhatározzák, hogy jótékonyságba kezdenek, hogy ezáltal is jó hírben tűnjenek fel a közönség előtt. Ekkor botlanak bele Emma Nolan történetébe, aki nem mehet a szalagavató bankettjére a barátnőjével, mivel az iskola szülői tanácsa megszavazta, hogy homoszexuális párok nem vehetnek részt a bálon. A színészek el is indulnak Indiana állam egy kisvárosába, hogy rávegyék az iskolát, hogy Emma barátnőjével részt vehessen a banketten, csakhogy ez nem olyan könnyű, mint ahogy azt ők eredetileg tervezték.

Bár a film vegyes fogadtatásban részesült – volt, aki imádta és volt, aki utálta –, határozottan megérdemelte, hogy felkerüljön a Golden Globe jelöltjeinek listájára. Ebben a kategóriában úgy gondolom, hogy van helye a Promnak, főleg idén, amikor egy olyan éven vagyunk túl, ahol nagy szüksége volt mindenkinek némi boldogságra és szórakozásra. Ez a musical pedig pontosan ezt kínálja a nézőknek: két óra önfeledt dalolászást, amikor nem kell sem a munkán, sem a másnapi teendőkön gondolkozni, csupán élvezni a csillogást.

Kiemelt kép: Lin-Manuel Miranda a Hamilton című musicalben, illetve James Corden és Meryl Streep a Prom című filmben (Fotó: Google)