A több országban is elismert, Magyarországon is évtizedek óta dolgozó Nielsen Közönségmérés minden évben elkészíti a televíziós nézettségek részletes elemzéseit, ezeket negyedéves bontásban nyilvánosságra is hozzák. Nemrég jelent meg a legfrissebb jelentés, mely 2019. második negyedévét, az április-május-júniusi időszakot vizsgálta, az eredményeket szemlézte a Kreatív nevű szaklap.

A jelentés szerint az egy főre jutó napi átlagos tévénézési idő 2019. második negyedévében 4 óra 26 perc volt, ami 6 perccel több, mint a 2018 ugyanezen az időszakában mért érték, de még a 2017-es adatnál is 1 perccel nagyobb. A reklámozóknak fontos, 18-49 éves nézők körében azonban három perces csökkenést észleltek a tavalyihoz képest, a célközönség tagjai átlagosan 3 óra 17 percet töltöttek a képernyők előtt. Nőtt a napi tévézésre fordított idő a 4-17 évesek és az 50 évnél idősebbek körében, utóbbi korosztálynál elképesztően nagy az ugrás 2018-hoz viszonyítva. Az idősebbek a tavalyi 6 óra 3 perc után idén április és június között átlagosan 6 óra 19 percet tévéztek naponta.

A Bezár a bazár! és A mi kis falunk, a vizsgált időszak két legnépszerűbb műsora (fotó: TV2 és RTL Klub)

A Nielsen Közönségmérés a demográfia mellett vizsgálta azt is, mely tartalmak voltak népszerűek, és az egy évvel ezelőtti időszakkal összehasonlítva megugrott a sorozatokat és filmeket sugárzó adók népszerűsége, míg picit lecsökkent az általános szórakoztató csatornák nézettsége. Ez utóbbiak azonban még mindig a legerősebbek, 2019. második negyedévében az átlagos tévézési idő 41%-át fedték le, a sorozat- és filmcsatornák pedig együttesen 20%-ot képviseltek a nézett időből. A műfajok közül a sorozatok és a szappanoperák voltak a legnépszerűbbek a vizsgált időszakban, 22,4%-ot tettek ki együttesen a tévézésre fordított időből. Ezzel összehasonlítva a hírek, aktuálpolitikai és gazdasági tartalmak 9,6%-os közönségarányt értek el.

A jelentés foglalkozott azzal is, milyen egyszer használatos termékeket reklámoztak a legtöbbet a nyarat megelőző három hónapban. Az adatok szerint az első három helyen sorrendben a sör, a szénsavas üdítők és a szeletes csokoládék álltak.