Rózsa György egyike a legendás hazai televíziós műsorvezetőknek. Három évtizedig, 1971-től 2001-ig volt a Magyar Televízió munkatársa, dolgozott a gyerekosztályon, a szórakoztató főosztályon és a sportosztályon is. Legismertebb műsora a Kapcsoltam című televíziós játék, melynek vezetését 1980-ban vette át Vitray Tamástól és tette hatalmas közönségsikerré. Olyan produkciókon dolgozott még ezt követően mint a LEG-LEG-LEG, a Telesport, a Bűvös hatos vagy a KamEra Varieté. A köztévés időszak lezárulta után feltűnt a kereskedelmi csatornákon, láthattuk táncolni a Szombat esti lázban, énekelni A nagy duettben, valamint rövidke időre vendégszerepelt a Barátok köztben is.

Rózsa György (fotó: MTI)

13 évvel legutóbbi könyve, a Magyar elsők megjelenése után idén novemberben újabb kötettel jelentkezik, méghozzá egy különleges életrajzi művel. A Nem kapcsoltam… azonban nem tipikus memoár lesz. “Nem életrajzi könyvet szeretnék írni. Nem úgy kezdődik, hogy »1947. október 7-én születtem Budapesten. Szüleim pedagógusok voltak.« Ez – valószínűleg – keveseket érdekelne. A könyv címe talán jelzi célomat: azokat a történeteimet írom le, amelyek hibás (vagy nem?) döntéseimről szólnak további életemet meghatározó helyzetekben, megcsalatásaimról és csalódásaimról, intrikákról, beugratásokról, gyarlóságokról, a hírnévről és a vele járókról. A televízió titokzatos világának mélyére, a sötét kulisszák mögé is elviszem olvasóimat.

Tudom, utólag hiábavaló, mégis oly sokan szeretünk eljátszani a gondolattal: Mi lett volna, ha…? Ha egy sorsformáló kérdésben másképpt döntök? Ha elfogadok vagy elutasítok egy ajánlatot? Vagy időben megérzek egy lehetőséget? Ha becsukom, a szemem és a szám, vagy ha visszavágok? Ha átlátok a szitán? Ha egy helyzetben előbb kapcsolok? És valóban NEM KAPCSOLTAM? A végén nem igyekszem döntésre jutni, ítéletet hirdetni. Remélem, lesz olvasó, aki velem latolgat – és ő hozhat döntést, ítéletet. És remélem, sokan lesznek, akik jókat derülnek a történeteimen. Szóval talán sikerül azt tennem ezzel a könyvvel is, amit fél évszázadon keresztül a képernyőn műveltem: szórakoztatnom” – írja könyvéről Rózsa György.

A Nem kapcsoltam… november 5-én jelenik meg, a rá következő napon, november 6-án pedig dedikáltatni is lehet a példányokat Budapesten, a Mammut plázában található Libriben tartandó könyvbemutatón.

Kiemelt kép: Rózsa György a könyvének borítófotóján (fotó: Libri)