Sokakat ért meglepetésként a hír, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatójának számító showműsor, A Dal legújabb évadában már nem az eurovíziós kijutás lesz a fődíj, ugyanis a magyar közmédia 2010 után ismét nem vesz részt az összeurópai zenei fesztiválon. A Dal pedig ezzel párhuzamosan teljesen megújul és a készítők a hazai könnyűzenei előadók támogatását tűzték ki célul. A Duna Televízión 2020. február 1-től szombat esténként jelentkező műsorban – akárcsak eddig – harminc dal versenyez majd egymással a zsűri és a nézők szavazataiért, hogy kiderüljön, melyik zeneszám lesz az Év Dala, valamint ki nyeri a legjobb dalszövegírónak, az év felfedezettjének és a legjobb akusztikus felvételért járó különdíjakat.

A Dal 2020 versenyzői (fotó: Kaszner Nikolett)

A Dal 2020 pályázatára 559 nevezés érkezett, közülük választották ki a legjobb harmincat, akik az élő adásokban is megmutathatják tehetségüket a nézők és az ítészek előtt. A zsűrit Vincze Lilla, Nagy Feró, Pély Barna és Apáti Bence alkotja, míg A Dal házigazdája Fehérvári Gábor Alfréd és Rókusfalvy Lili lesz. A beválogatott előadók között megtaláljuk Berkes Olivért, Heincz Gábor Bigát, Kökény Attilát, Takács Nikolast és Wolf Katit, valamint az Oltári csajok egyik főszereplőjét alakító Ember Márkot is.

A műsor győztese nem csak az év dala elismerést nyeri el. A Duna Televízió a nyertest “számos megjelenéssel támogatja, valamint felléphet a legnevesebb hazai fesztiválok színpadain. A koncertlehetőségeken kívül a nyertes előadó kiemelt promóciót kap a Petőfi Rádióban, illetve a zenei produkció fejlesztésére fordítható támogatásban is részesül.” A finálét március 7-én rendezik.

A Dal 2020 harminc versenydala:

Arany Timi – Hurrikán
Berkes Olivér – Visszakér a múlt
Diana – Menedék
Ember Márk – Tovább
Fatal Error – Néma
Heincz Gábor “Biga” – Máshol járunk
HolyChicks – Pillangóhatás
Horus x Marcus ft. Fekete Bori – Tiszavirág
Kies – Az egyetlen
Kóbor Zsóka és Polgár Patrik – Valamiért
Konyha – Csak szavak
Kökény Attila – Búcsúznom kell
MDC – Más világ
Mocsok 1 Kölykök – Szerelem
Molnár Dániel – Ábránd
Muriel – Kávés
NÁGI – Freedom-Felszállok a gépre
Nagy Bogi – Maradok
Nene – Későre Jár
Pál Dénes – Tudom (Készen állsz)
Patikadomb – Rólad
Rácz Gergő, Orsovai Reni – Mostantól
Takács Nikolas – Csendbeszéd
Talk2night – Veled minden
Tortuga – Mámor tér 3.
Turbo – Iránytű
Varga Szabolcs – Pillanat
Wolf Kati – Próbáld még
YA OU – Légy valaki másnak
Zaporozsec – Találj rám

Kiemelt kép: A Dal 2020 zsűrije (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)