A Magyar Televízió képernyőjén 1969 és 1981 között több éven át volt látható a Röpülj páva! elnevezésű tehetségkutató, melyben az ország legjobb népdalénekeseit keresték. 2012-ben a Hagyományok Háza támogatásával a Dunán “indult újra” a műsor, mely a Fölszállott a páva címet kapta és ezúttal már nem csak szólisták, hanem kórusok és táncosok is megmérettethették magukat.

A tehetségkutató idén ősszel ismét visszatér, méghozzá a gyerekekkel a főszerepben. A Fölszállott a páva elsőszámú célja a hagyományőrzés és a tradíciók, a magyar kultúra ápolása, idén mindez kiegészül a környezettudatossággal. Az új évad versenyzői ugyan fiatalok, mégis fontos számukra a környezetvédelem. “A Fölszállott a pávában most már nem csak a hagyományőrzésről van szó, hanem a jelenünkről és a jövőnkről is. Sok mindent tanulhatunk ezektől a gyerekektől. A magam részéről mindent elkövetek azért, hogy a gyermekeim szemébe tudjak nézni a következő években, amikor meg fogják kérdezni, mégis mi a mi örökségünk?” – árulta el Novák Péter, a Páva egyik műsorvezetője.

A műsor új évada október 25-én indul a Duna Televízión 19 óra 30 perckor, és ezt követően minden pénteken ugyanebben az időben lesz látható. A két felvezető adásból kiderül, kik jutottak be az élő fordulókba, mely november 8-án veszi kezdetét. A gyermek versenyzők ezúttal is négy kategóriában mérhetik össze a tudásukat: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és táncospárok; néptáncegyüttesek. A Fölszállott a páva idei zsűritagjainak névsorát hamarosan nyilvánosságra hozza az MTVA.

Kiemelt kép: A Fölszállott a páva 2019 promóciós fotója (fotó: Váradi Levente/MTVA)