Holtai Gábor kisjátékfilmje, a Második kör bekerült a Clevelandi Nemzetközi Filmfesztiválra, amelyet idén 45. alkalommal rendeznek meg április 7. és 20. között. A nagy múltú filmfesztivál Oscar-kvalifikációs joggal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a rövidfilm kategória nyertese felkerül majd arra a listára, amelyről a következő évi Oscar-jelölt kisfilmeket kiválasztják.

A Második kört először 2020 őszén láthatta a közönség a BuSho filmfesztiválon, majd bekerült a Varsói Filmfesztivál Shorts Special Selection programjába is. A film egy olyan alternatív valóságban játszódik, amelyben a gyermekvállalást szigorú bürokratikus szabályok irányítják, és a szülőjelölteknek többfordulós alkalmassági vizsgán kell átesni. Kinga (Lovas Rozi) és Zsolt (Molnár Áron) számára ez az utolsó esély, Kinga kezd kiesni a korban megfelelő jelöltek közül. A pár az első fordulót sikerrel vette, de a második körben nem várt nehézségekkel kell szembenézniük.

Habár a Clevelandi Filmfesztivál idén az online térben kerül megrendezésre, azért ennek is megvannak az előnyei, hiszen így a világ bármely tájáról meg lehet tekinteni a vetítéseket és az eredményhirdetést is. Sőt, ebben az évben nemcsak a kisfilm kategóriában szurkolhatunk magyar jelöltnek, ugyanis a nagyjátékfilmes versenyprogramba bejutott Horvát Lili filmje, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre, mely Magyarország idei jelöltje volt az Oscar legjobb nemzetközi film kategóriájában. A Második kör előzetese itt megtekinthető:

Kiemelt kép: Lovas Rozi és Molnár Áron a Második kör című filmben (Fotó: Film.hu)