Az RTL Magyarország egyik legrégebbi műsora a Való Világ, amely 2002 óta kisebb-nagyobb szünetekkel látható a médiavállalat valamelyik csatornáján. A műsor első évada még csak megszorítani tudta a TV2-n nagy sikerrel futott Big Brothert a nézettségi versenyben, a második szezon viszont már kiütötte a konkurens realityt és nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarországon az elmúlt bő egy évtizedben nem akadt kihívója a formátumnak. Az RTL 2018 novembere és 2019 februárja között a kilencedik szezont tűzte képernyőre belőle, melynek győztese a műsor története során először egy női játékos lett.

Azonban bármennyire is sikeres és népszerű a Való Világ, az RTL-t több ízben is megbüntették már miatta, legutóbb hatalmas összeg, 144 millió forint megfizetésére kötelezték az RTL Klubot a műsor negyedik évada miatt. A reality 2014, azaz a hatodik évad óta már nem a főadón, hanem az RTLII-n látható. Ez azért lényeges, mivel a csatorna külföldön került bejegyzésre, így nem a magyar, hanem a luxemburgi médiahatóság, az ALIA felügyeli a sugárzott tartalmakat. A luxemburgi szerv a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának kezdeményezésére nemrég vizsgálatot indított a legutóbbi Való Világ és a kísérőműsor, a BeleValóVilág adásai kapcsán, melynek eredményeként tízezer eurós, több mint 3 millió forintos bírságot szabott ki az RTLII szolgáltatójára.

A BeleValóVilág két műsorvezetője, Baukó Éva és Gáspár Győző (fotó: RTL Magyarország)

A büntetést a BeleValóVilág powered by Big Brother 2018. november 15-ei adása miatt rótták ki, ugyanis “a műsorszámban halmozottan fordult elő szexualitást ábrázoló tartalom, és közvetlenül mutattak be – a pornográfia kritériumait kimerítő – nemi aktust” – áll az NMHH közleményében. “A médiaszolgáltató a kifogásolt műsorszámot ugyan 18 éven aluliaknak nem ajánlott korhatár-besorolással látta el, a hatósági vizsgálat azonban megállapította, hogy mivel az alkalmas lehetett a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására, így ilyen formában egyáltalán nem lehetett volna közzétenni televízióban. Az ALIA döntése ellen a médiaszolgáltatónak jogorvoslati jogosultsága van.”

Kiemelt kép: A Való Világ legutóbbi évadának két döntőse (fotó: RTL Magyarország)