2019 szeptemberében, 85 éves korában hunyt el a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, kétszeres Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr és filmrendező, Sára Sándor. Az ő emlékének ajánlják a novemberben megrendezésre kerülő 20. Lakiteleki Filmszemlét – számolt be róla az MTI. 

Az eseményt a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft., a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum Nonprofit Kft., valamint a Dunaversitas Egyesület szervezésében tartják meg november 17. és 19. között. A versenyre jelentkezhetnek városok, falvak, iskolák televíziói, filmkészítő közösségek és magánszemélyek is egyénileg vagy csoportosan készített magyar nyelvű alkotással. A leírás szerint nevezni idén is olyan kategóriákban lehet, mint a krónika, a korkép, a művelődés, a portré és a fikciós műsorok.

A pontos részletek és a letölthető nevezési lap a hivatalos honlapon található meg. Október 1-ig lehet jelentkezni, a benevezett filmek közül pedig egy előzsűri választja ki az alkotásokat (a zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas rendező és producer lesz). A pályázókat október közepéig értesítik az eredményről, a legjobba pedig díjazásban részesülnek. 

Kiemelt kép: Sára Sándor (Fotó: Fidelio.hu)