Szellemesen állít tükröt az emberiség elé a legújabb magyar animációs sorozat, a Naszreddin Hodzsa meséi. Főszereplője, Naszreddin Hodzsa, Berecz András mesemondó hangján adja át nekünk az élet nagy igazságait. A húsz epizódból álló első évad szeptember közepétől elérhető a Telekom VOD-kínálatában.

Az 52 epizódból álló sorozat egy 13. században élt közel-keleti bölcs, Naszreddin Hodzsa történeteit dolgozza fel, aki legendás eszével vált a török humor jelképévé. Rendezője és írója, Gerdelics Miklós és Kúnos Ignác turkológus A török hodzsa tréfái című gyűjteményét vette alapul, modern köntösbe öltöztetve a klasszikus török meséket. A rövid történetek időtálló, univerzális üzenetet közvetítenek: a bolondos mester az abszurd humor nemzetközi nyelvén tanít a fortélyos gondolkodásra, szokásaink újra értelmezésére, ezáltal a keleti és a nyugati közönséget is megszólítja. A hodzsa egyszerre bölcs és bolondos, akit az élet szeretete és élvezete vezérel: mindene a gyermekien őszinte kíváncsiság és a túlzott komolyságot megkérdőjelező tréfa. Erre utal a sorozat szlogenje is: bölcs bolondságok, bolond bölcsességek.

A KEDD Stúdió műhelyében készült sorozat animátorai Gerdelics Miklós és Fazakas Kinga, producere az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza, zenéjét pedig a török Turku népzenekar szerezte.

Kiemelt kép: Naszreddin Hodzsa meséi (Fotó: Port.hu)