2012-ben szerezte meg az MTVA a Forma-1 közvetítési jogait, ekkor csatlakozott a médiavállalathoz Szujó Zoltán. A sportriporterként és műsorvezetőként is dolgozó televíziós újságíró 2002 óta tudósított az autósportok királykategóriájáról, hét éve pedig Wéber Gábor mellett a Forma-1 közvetítések kommentátoraként dolgozott – egészen a mai napig. Szujó Zoltán ugyanis a most hétvégén zajló Spanyol Nagydíj harmadik szabadedzése közben Instagram oldalán írta meg, hogy 18 év után véget ér F1-es munkája.

A bejelentésről az Index.hu kérdezte a sportriportert, aki az újságíró kérdésére elárulta, hogy nem politikai, hanem szakmai és emberi okok vezettek odáig, hogy a három éve érlelődő döntést ma hozta meg. Szujó a kérdésekre elárulta, hogy úgy érzi, a közmédia nem kezeli értékén az egyik legdrágább és legnézettebb tartalmát. Az elmúlt években leépítették a Forma-1-közvetítések mögött dolgozó háttérstábot, remek szerkesztőket küldtek el, akiket fiatal, rutintalan kollégákkal próbálták helyettesíteni. Az utolsó csepp a pohárban a most pénteken történt hanghiba volt, amit korábban gyorsan ki tudtak volna küszöbölni, most viszont a helyszínen tartozkodó két kommentátor hazareptetése volt a megoldás – idézi Szujó szavait az Index.

A sportriporter ezután beadta a felmondását, amit az MTVA-nál el is fogadtak. A médiavállalat azonban ma kiadott közleményében már szerződésszegéssel vádolja Szujót, akinek azonnali hatállyal felmondtak. A szervezet szerint a kommentátor súlyosan megszegte a szerződésben vállaltakat, ezért a közmédia úgy döntött, hogy kényszerűségből felbontja a műsorvezető cégével kötött konktraktust. A történetek miatt az MTVA a jövőben nem Szujó Zoltánnal képzeli el a Forma-1 műsorok közvetítését. A közmédia sok sikert kíván a műsorvezetőnek a szakmai és magánéletében – zárul a közlemény.

Kiemelt kép: Nemes Róbert