Májusban mindenkit meglepett a hír, hogy Szujó Zoltán, aki közel húsz évig a magyar Forma-1-es tévéműsorok meghatározó arca volt, hét év után távozott a közmédiától, így az autósportok királykategóriájának tévés közvetítésétől is. Két hónappal az ügy után ma reggel a Rádió 1 beszélgetős műsorának, a Balázsék vendége volt az ismert sportriporter és kommentátor, aki most először beszélt részletesen távozásának okairól.

“Ez egy viszonylag régóta feszülő dolog volt, talán három éve benne volt a levegőben. (…) Az utolsó csepp a pohárban az volt, hogy mi kimentünk Barcelonába közvetíteni, és pénteken elszállt a hang. 2019-ben nem tudták összekapcsolni Barcelonát és Budapestet hangban, ötven évvel a Holdra szállás után. Azok után, hogy idősebb Knézy Jenők, Gyulai Istvánok, Vitray Tamások már évtizedekkel korábban, az óceán másik oldaláról élőben közvetítettek. Az a döntés született, hogy jöjjünk haza, mert nem lesz meg a kapcsolat. Péntek éjszaka hazajöttünk, ezt még lemenedzseltem mosolyogva, csináltam Alain Prost-tal egy interjút, hogy vigyünk haza valamit, hogy majd betesszük adásba, dolgozott bennem a szerkesztő meg a kommentátor.”

Szujó Zoltán az M4 Sport stúdiójában (fotó: MTVA/Kaszner Nikolett)

Szujó szombaton immár az MTVA székháza felé vette az irányt, hogy a Forma-1 2019-es Spanyol Nagydíjának harmadik szabadedzését közvetítse Wéber Gábor, állandó kommentátortársa oldalán. Amikor azonban megérkezett a munkahelyére, úgy érezte, az előző nap történtek után mégsem lesz képes levezetni az egyórás műsort. “Egy elég derűs csávó vagyok, kiegyensúlyozottnak tartom magam, de ahogy ültem a parkolóban az autóban, azt éreztem, hogy ez most nem fog menni. Felhívtam a közvetlen felettesemet (…) és 18 év alatt először azt mondtam, hogy kérek egy Jokert, most szeretnék kihagyni egy szabadedzést. SMS SMS-t követett, majd kaptam egy olyan hangvételű üzenetet, ami szerintem megengedhetetlen, és akkor azt éreztem, hogy itt a vége. Fölmentem az irodámba, összepakoltam a motyómat és kimentem a tévészékházból. Nem mondom, hogy nem volt indulat, volt egy 20-25 perces időszak, ami tele volt indulattal, az én részemről is, ezt elismerem, és akkor azt éreztem, hogy ennek a sztorinak itt a vége.”

Sebestyén Balázs, a rádióműsor házigazdája megkérdezte, a történtek fényében megnézte-e a Spanyol Nagydíj közvetítését. “Bőgtem. Ültem a kanapén, Gábor elmondta, hogy “még egyszer utoljára kapcsolják be a biztonsági öveiket” (…) és jött egy súlyos egyperces csend, ültem ott, és folytak a könnyeim” – mesélte Szujó, aki a beszélgetés során még hozzátette azt is, hogy az ügy óta rengeteg megkeresést kapott. “Közhely, de azt tapasztalom, hogy azóta folyamatosan nyílnak ki az ajtók.”

A teljes interjút a lenti lejátszón keresztül hallgathatjátok meg:

Kiemelt kép: Szujó Zoltán (fotó: MTI)