A török köztévé, a TRT 1-es csatornája 2014 decemberében mutatta be a nagyszabású, történelmi kalandsorozatot, a Dirilis: Ertugrult (Ertugrul felemelkedése). A valós események és legendák ihlette sorozat főszereplője az oguz-török nemzetségfő, Ertugrul, aki bevezette nomád életet élő népét Anatóliába. Kezdetben az oszmánok békés viszonyban éltek a szeldzsuk és bizánci szomszédaikkal, ám a területre Ázsiából folyamatosan érkező különféle törzsek tovább darabolták Anatóliát, ami egyre nagyobb feszültséget generált és a békés együttélést már nem lehetett fenntartani.

Az Ertugrul felemelkedése főszereplői

A török történelem egyik talán legfontosabb, kezdeti időszakát elmesélő Dirilis: Ertugrul című sorozatot kezdetben epizódonként 5-6 millióan figyelték, mely önmagában is kiváló eredmény volt a helyi köztévén. A második évadtól a nézettség azonban folyamatos növekedésnek indult, először a duplájára, majd a negyedik évadtól a kezdeti értékek háromszorosára nőtt. A sorozat a legjobb eredményét 2017-ben érte el, akkor 17 millióan követték a tévében a török nemzetségfő kalandját. A legutóbbi, 2019 májusában véget ért évfolyamot átlagosan 15 millióan nézték, ezért is volt meglepő, hogy a befejezés mellett döntöttek.

A korszak rajongói számára lehet jó hír, hogy a készítő, Mehmet Bozdag tovább folytatja a történet elmesélést, azonban ezúttal már nem Ertugrul, hanem a fia, Oszmán lesz a főszereplő. Ertugrultól fia vette át az irányítását, és neki köszönhető, hogy a területen élő megannyi nép közül végül a ma oszmánként ismert törzs emelkedett ki. Meghódította a többi ott élő népet, és egyesítette az anatóliai törököket. Apjával ellentétben erőszakosabb terjeszkedő politikába kezdett és létrehozta a híres-hírhedt Oszmán Birodalmat, melynek ő maga lett az első uralkodója. A történelemkönyvekből jól ismert birodalmat az igazi felemelkedés útján I. Oszmán szultán fia, Orhan indította el.

Burak Özcivit az egyik lovas tréningen

A folytatás egy új sorozat lesz, mely a Dirilis: Osman (Oszmán felemelkedése) címet viseli, a főszereplőt pedig az egyik legnépszerűbb török férfi színész, Burak Özcivit alakítja majd. Burak az elmúlt hónapokban keményen készült a szerepre, egy nemzetközileg is elismert hagyományőrző csapat mesteredzője volt a segítségére, íjászatot és lovaglást is tanult, melyek mind elengedhetetlenek a nomád életet élt Oszmán megformálásához. A tréningek mellett elméleti képzést is kapott, történészek és szociológusok meséltek neki a korabeli emberek életmódjáról. Burakot legutóbb a 2017-ben véget ért nagy sikerű, díjnyertes drámában, a Végtelen szerelemben láthatták a nézők, míg hazánkban jelenleg a Madárka című sorozatát is vetítik, melyben feleségével, Fahriye Evcennel szerepel együtt.

Engin Altan Duzyatan, az Ertugrul felemelkedése címszereplője

Az író-rendező Mehmet Bozdag árulta el, hogy a Dirilis: Osman az elődjével ellentétben már nem a török köztévén, hanem az atv-n lesz látható. A török atv sugározta többek között a Hazugságok gyűrűjében (Son), a Karadayi és a Piszkos pénz, tiszta szerelem (Kara Para Ask) című szériákat is. A Dirilis: Osman története az előzménysorozat után játszódik, és bár megközelítőleg ugyanarról az időszakról fog szólni, ugyanazokról a történelmi személyekről, vélhetően teljesen más színészekkel. A korábbi címszereplőt, az új szériában már idős Ertugrult a hírek szerint nem az az Engin Altan Duzyatan fogja játszani, aki öt évadon keresztül hatalmas sikerrel formálta meg a történelmi alakot. A Dirilis: Osman várhatóan ősszel kerül képernyőre Törökországban.

Jasinka Ádám írása