A Filmintézet másfél millió forinttal támogatja Krisztics Dezső és Mátyássy Áron A gdanski lány című filmtervét. Habár a produkció még csak a forgatókönyv-fejlesztés fázisban jár, az alkotóknak nagy reményei vannak a filmmel kapcsolatban.

A gdanski lány főszereplője egy örökletes skizoid személyiségzavarral küzdő “szellemíró”, aki egy népszerű színész rajongói profiljára gyárt “személyes” történeteket a közösségi médiában. Alkalmi kapcsolat alakul közöttük, de a színész váratlanul egy megsemmisítő gyűlölethadjárat célpontjává válik, a lány pedig eltűnik. Felbukkan azonban egy hasonmás Gdanskban. A színész és a hasonmás találkoznak, és egy kétségekkel, gyanakvással teli kapcsolat veszi kezdetét, amely mégis a valódi egymásra találás ígéretét hordozza” – vázolta fel a film történetét Krisztics Dezső a Filmhu-nak.

A forgatókönyvet részben Olivier Assayas Personal Shopper című filmje ihlette, illetve a szerzőkre hatással volt még Bergman Personája, amelynek tulajdonképpen az inverze a történet. Krisztics reményei szerint A gdanski lány majd egy lengyel-magyar koprodukcióként valósulhat meg.

Azt egyelőre nem tudják, hogy amennyiben eljut a forgatási szakaszba a projekt, a mozi (Utolsó idők, Víkend) és a tévé (Átok, Aranyélet) számára is emlékezetes produkciókat készítő Mátyássy Áron rendezi-e majd. Akár így lesz, akár nem, A gdanski lány hiánypótló kísérletnek tűnik a hazai filmes palettán.

Kiemelt kép: Krisztics Dezső (Fotó: Film.hu)