A sorozatok Törökország legfontosabb exportcikkei közé tartoznak. Az elsőszámú vásárlók szomszédai, valamint a közel-kelet-ázsiai és kelet-európai régió országai. Ahhoz, hogy saját nézőinek igényeit, valamint a török sorozatok világszerte egyre gyarapodó létszámú közönségét is kiszolgálják, évente rengeteg új produkciót indítanak. Az elképzelhető legváltozatosabb műfajokban alkotnak, forgatnak családi drámát, méregdrága történelmi sorozatot, misztikus sci-fi produkciót, vígjátékot, könnyed és igazán megrendítő szériákat egyaránt. Ezek között sok a teljesen saját ötlet, de akad jó néhány, amelyet bizony nem a törökök találtak ki. Egészen friss hír például, hogy elkészül a Doktor Murphy, a világ jelenleg legnézettebb drámasorozatának török adaptációja. Előző cikkünkben már bemutattunk négy sorozatot, melyek külföldi formátumok török feldolgozásai, most ismét összeszedtünk négyet.

Hayatimin Rolu (eredeti: a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van című film)

Talán nincs olyan ember, aki ne ismerné a 25 évvel ezelőtt bemutatott, nagy sikerű vígjátékot, a Mrs. Doubtfire-t. A Robin Williams főszereplésével készült film egy keserédes történet arról, hogy egy apa minden nehézség ellenére hogyan próbál közel maradni azokhoz, akiket a világon mindennél jobban szeret: a gyermekeihez. Nem gyakori, hogy egy török sorozat alapját film adja, de nem is szokatlan, például a Fatmagül eredetije is egy film volt. Az azonban meglepő, hogy 2012-ben a konzervatív törökök elkészítették annak a Mrs. Doubtfire-nek a sorozatváltozatát, melyben a férfi főszereplő női ruhába öltözik.

A Hayatimin Rolu szereplői

A történet főhőse Müsfik, egy színész, aki egykoron sikeres volt, ám az elvei elég sokszor hátráltatják. Nem egy reklámot mondott vissza azért, mert nem tud, és nem akar olyan terméket népszerűsíteni, ami nem jó és nincs hasznára az embereknek. A sok visszamondott munka és szerep után egyre ritkábban hívják, és nem csak az anyagi helyzete romlik meg, hanem a kapcsolata is a feleségével. A pénz (hiánya) állandó téma lesz otthon, a feszültség csak nő, és végül a felesége benyújtja a válási papírokat, kizárólagos felügyeletet kérve három közös gyermekükre. Müsfik mindent megpróbál azért, hogy a gyerekei mellett maradhasson, azonban minden ellene dolgozik. Amikor már minden elveszett, felcsillan az utolsó reménysugár, ehhez azonban minden színészi képességét latba kell vetnie: női ruhába bújik és családjánál vállal házvezetői munkát.

A Hayatimin Rolu 2012-ben fél éven át volt látható a török Star TV-n és összesen 20 rész készült belőle. A főszereplőt az Ezel – Bosszú minhaláligban Kenant alakító Haluk Bilginer játszotta, feleségét pedig a Megtört szívekből Dilaraként ismert Ebru Özkan.

Főbb szereplők: Haluk Bilginer (Ezel – Bosszú mindhalálig/Kenan), Ebru Özkan (Megtört szívek/Dilara), Bekir Aksoy, Emel Göksu, Güzin Özyagcilar

Umutsuz Ev Kadinlari (eredeti: Született feleségek)

A világ egyik legnépszerűbb, nők és férfiak által egyaránt kedvelt sorozata volt egykor a Született feleségek. A nyolc éven át hatalmas népszerűséggel vetített, vígjátéki elemekkel színesített dráma több feldolgozást is megélt. Elsősorban az amerikai kontinensen dolgozták fel a történetet telenovellák formájában, de leforgatták a nigériai és a török változatát is. Az adaptációk közül a legsikeresebb egyértelműen ez utóbbi lett, a török Született feleségek 2011-től 2014-ig volt látható.

A történet egy tragikus eseménnyel indul, az idilli kisvárosi lakóközösség egyik tagja minden előjel nélkül öngyilkos lesz. Rokonai, barátnői és szomszédai egy emberként találgatják, miért tehette? A tragédia még közelebb hozza egymáshoz a szomszédokat, és a részek során visszaugrálva az időben megismerjük a gazdag családok nem mindig szép és irigylésre méltó életét. Egyszerű, otthoni problémáktól kezdve a szerelmi ügyeken át a kemény bűnesetekig minden megtörténik a látszólag gyönyörű és tökéletes kertvárosban. A sorozat öt nőre fókuszál, akiket az amerikai változatból igencsak jól ismerhetünk.

A török Született feleségek szereplői

Ha a Mrs. Doubtfire kapcsán előkerült a törökök konzervativizmusa, az amerikaitól eltérő kulturájuk ennél az adaptációnál érezhető leginkább. Az eredeti változathoz képest sok mindent ugyanis megváltoztattak: szinte minden meleg vagy leszbikus történetszálat kihagytak vagy átalakítottak, illetve mivel az iszlám vallás tiltja a szeszesital fogyasztását, az egyik szereplő a török változatban nem válik alkoholistává. A legjelentősebb változás pedig az, hogy az amerikai eredetihez képest jóval kevesebb szexuális tartalom látható benne. Mindezek ellenére, vagy pont ezek miatt, nagy siker lett a török Született feleségek.

Főbb szereplők: Songul Öden (Igazgyöngy/Gümüs), Özge Özder (A szív útjai/Cavidan), Bennu Yildirimlar, Evrim Solmaz, Ceyda Duvenci (Seherezádé/Bennu), Tülay Günal

Cennet (eredeti: Tears of Heaven)

A TV2 legutóbbi sorozatát, az idehaza is nagy sikerrel futott Cennetet minden hazai török sorozatrajongó ismeri, azt viszont talán nem mindenki tudja, hogy a történet alapját egy koreai formátum adta. A Tears of Heaven (Mennyország könnyei) 2014 őszén indult Dél-Koreában és 2015 januárjáig volt látható. A mindösszesen csak 25 részes sorozatot 36 török epizódban dolgozták fel, és először 2017-ben láthatta Cennet történetét a közönség. Hazánkban 2018 novemberében kezdődött a vetítése, mely egészen idén májusig tartott.

A Cennet két főszereplője

A történet főszereplője Cennet, egy fiatal lány, aki osztályelsőként végez az egyetemen építészmérnök szakon. Az élete nem éppen tündérmese, szegényesen, de nagy szeretetben nőtt fel nagyanyja mellett. Saját, vér szerinti édesanyja ugyanis rögtön azután magára hagyta, hogy megszülte őt. Cennet sikeres karrier előtt áll, és úgy tűnik, a sors végre kedvez neki, ugyanis állásajánlatot kap az egyik legnagyobb építőipari vállalatnál, aminek barátnője, Melissa családja a vezetője. Az öröm és boldogság azonban nem tart sokáig, ugyanis a cégnél szemben találja magát édesanyjával, ám a kezdet kezdetén még egyikük sem tudja, hogy milyen kapcsolat is van közöttük.

Főbb szereplők: Almila Ada, Berk Atan, Zehra Yilmaz, Esra Ronabar, Güler Ökten (Piszkos pénz, tiszta szerelem), Sencan Güleryüz, Cicek Acar, Ebru Destan, Hazim Körmückü

Galip Dervis (eredeti: Monk – A flúgos nyomozó)

A török sorozatokban rendszeresen látni bűnügyeket, és jó néhány történetnek az egyik fő helyszíne pont a rendőrség (ilyen a Piszkos pénz, tiszta szerelem, a Megtörve és az Icerde is). Törökországban igen ritka az amerikai mintára készült krimisorozat, melynek minden része más-más esetről szól, és nem csak mint mellékszál van jelen a bűntény a dráma mellett. 2012 novemberében mégis bejelentették, hogy egy ilyen, úgynevezett epizodikus krimit forgatnak, méghozzá a 2002 és 2009 között több országban is nagy sikerrel vetített Monk – A flúgos nyomozó adaptációját. A sorozat 2013 márciusában debütált, és meglepően vegyes fogadtatásban részesült.

A Galip Dervis főszereplői

A kritika nem volt oda a Galip Dervisért, a színészek játékát és a címet is kifogásolták, ellenben a nézők és a közösségi média felhasználói körében rajongókra talált a török Monk. A sorozat főszereplője egy volt gyilkossági nyomozó, akit felfüggesztettek, miután a felesége meggyilkolását követően elhatalmasodott rajta a betegsége, és ez akadályozta a munkájában. A főhős ugyanis a legkülönfélébb kényszerekben és fóbiákban szenved, és emellett a legtöbb ember számára egy érthetetlen, idegesítő, különc figura. Mivel a rendőrség nem tudja, hogy ki ölte meg a feleségét, Galip képtelen lezárni az ügyet. Bízik abban, hogy visszakaphatja egykori munkáját, ám mindaddig külső konzultánsként segíti a rendőrség munkáját.

A sorozatból három évad, összesen 56 epizód készült és meglepő módon nem a főműsoridőben, hanem javarészt éjjelente került képernyőre a Kanal D csatornán. A címszereplőt a Szulejmánból Gül agaként megismert Engin Günaydin alakította. A mellék- és epizódszereplők listája egészen impozáns volt, olyan színészek tűntek fel a produkcióban mint Erkan Can (Hazugságok gyűrűjében, Piszkos pénz, tiszta szerelem, Megtörve), Nurgül Yesilcay (Megtört szívek), Yigit Özsener (A szív útjai, Ezel – Bosszú mindhalálig, Hazugságok gyűrűjében, A bosszú, Bosszú vagy szerelem) és Esra Dermancioglu (A szultána, Fatmagül).

Főbb szereplők: Engin Günaydin (Szulejmán/Gül aga), Algi Eke, Ersin Korkut, Orhan Güner

Jasinka Ádám írása