Három hónap elég hosszú idő, főleg ha a mozikról, színházakról vagy éppen múzeumokról van szó. Még március közepén hozták meg a rendeletet, hogy minden ilyesfajta kulturális helynek zárva kell lennie a koronavírus-járvány miatt. Most június-július tájékán viszont megkezdődtek az enyhülések, például eltörölték a boltba járás korlátozását, és nagyon úgy fest a helyzet, hogy július első hetére az összes hazai mozi is ki fog nyitni.

Akadnak olyanok, amik már jelenleg is nyitva vannak, mások megvárják a jövő heti dátumot – közéjük tartozik a legnagyobb hazai mozihálózat, a Cinema City is, amelynek termei napra pontosan július 2-án nyitnak újra. Filmek terén az év első felében bemutatott nagyágyúk kerülnek újra a vászonra, mint az Úriemberek, a Sötét vizeken, a Bloodshot vagy éppen a Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk, de magyar alkotásokat is láthat a közönség, mint amilyen a Seveled, a Zárójelentés és a Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában. Új premierek tekintetében vagy 4K minőségben élednek újjá a klasszikus alkotások (mint például az eredeti Oldboy és a Kelly hősei), vagy egy francia és egy amerikai film van terítéken. Az előbbi a Hogyan legyél jó feleség? Juliette Binoche főszereplésével, az utóbbi pedig a női John Wicknek is beillő Ava Jessica Chastain a címszerepben.

Fontos viszont megemlíteni, hogy ez az egész nem azt jelenti, hogy véget ért a járvány. Mindössze enyhülések léptek érvénybe, így továbbra is megfertőződhetünk a vírussal, ha hanyagul, félvállról vesszük a helyzetet. Továbbá a Cinema City jelentette be, hogy a március 12-én vagy azután lejáró ajándékjegyek érvényességi idejét meghosszabbították 2021 januárjáig.

Kiemelt kép: Cinema City (Fotó: Puliwood)