Válts látószöget – ezzel a szlogennel promotálja vadonatúj természetfilm-sorozatát a hazai National Geographic Channel. Az Európa a magasból hat részében ugyanis úgy láthatjuk majd a híres-neves földrajzi tájegységeket, a mindenki által ismert városrészeket és épületeket, ahogyan eddig még sosem. Pontosan felülnézetből. Elsőre talán furán hangozhat, mi olyan nagy kunszt valamit a levegőből nézegetni, ám személyesen is megtapasztalhattuk, mennyire más arcát mutatja a természet, amikor letekintünk rá.

Pillanatkép az Európa a magasból sorozatból (fotó: National Geographic/Windfall Films)

A november 10-től vasárnaponként 22 órakor adásba kerülő új sorozatban Európa fölött utazhatunk, és hogy mire is számíthatunk, ebből a többszörösen is díjnyertes magyar fotóművész, Radisics Milán adott ízelítőt a kedden megtartott sajtórendezvényen. A nemzetközileg is elismert fotós pár éve kezdett komolyan foglalkozni a drónos képkészítéssel. A munkái gyönyörű, festményeket megszégyenítő szépségű fotográfiák, amelyek megmutatják, hogy a természetnél nagyobb és érzékenyebb alkotóművész nincs.

Fotó: Lévai Anett/Setarepules.eu

Az Európa a magasból adásaiban azonban Radisics Milán fotóiból és felvételeiből sajnos nem láthatunk egyet sem, ám a műsor készítői gondoskodtak arról, hogy a hat epizódban olyan látvány táruljon a szemünk elé, amelyekkel nem tudunk majd betelni. Olaszország, Spanyolország, Németország és Lengyelország felett repülve percről percre egyre irigyebbek leszünk a madarakra és a drónnal dolgozó természetfotósokra, akik nap mint nap ebből a látószögből csodálhatják a Földet.

Fotó: Lévai Anett/Setarepules.eu

A NatGeo jóvoltából pedig nem csak fotókon keresztül, hanem a valóságban is megnézhettünk, milyen is madártávlatból szemlélni a tájat. Néhány újságírónak ugyanis lehetősége adódott sétarepülőn utazva körbenézni a város felett. A Farkashegyi Reptérről felszállva Solymár és a Dunakanyar környékét láthattuk párszáz méter magasból. Az ősz olyan színekkel festette meg a tájat, amilyeneket a legnagyobb festők sem tudtak kikeverni. A dombokon megjelenő formák, a kacskaringós, fák közé „vágott” földutak, a vonulatokba beszorult, lebegő habfehér felhők, az eső előtti szürkéskék égbolt és az ezen átszűrődő napfény együttesen éteri látványt nyújtott. Ezt pedig semmilyen telefonnal készített fotó nem tudja visszaadni.

Fotó: Jasinka Ádám/Műsorvízió

Az Európa a magasból az előzetesek és az epizódfotók alapján szemet gyönyörködtető élmény lesz, amely után mindenkinek kedve támad majd nem csak repülni, hanem azonnal a természetbe sietni, és magához ölelni az anyaföldet.

Európa a magasból, november 10-től minden vasárnap 22:00-kor a NatGeo-n

Kiemelt kép: Lévai Anett/Setarepules.eu