Az elmúlt tíz évben a “brazil szappanoperákat” felváltották a török drámasorozatok, és nem csak hazánkban, hanem a közel-kelet-ázsiai, valamint a kelet-európai régióban is elképesztő népszerűségre tettek szert. Magyarországon idén augusztusban kerül képernyőre a huszonkilencedik török produkció, és a hírek szerint nemsokára megérkezik a jubileumi, harmincadik széria is. Vannak azonban olyan országok, ahol az állampolgárok nem nézik jó szemmel a török sorozatokat, és odáig is elmennek, hogy feljelentésekkel, panaszokkal bombázzák a hivatalos szerveket.

A 2015-ben indult és Törökországban 2017-ig futott Végtelen szerelem egyike az utóbbi idők legjobb, és legsikeresebb műsorainak. Az elismerések csúcsát a Nemzetközi Emmy-díj jelentette, amelyet ezidáig egyedüli török sorozatként a Végtelen szerelem tudott csak megnyerni. Üzbegisztánban viszont a nézők egy jelentős részét ez sem érdekelte, ugyanis szerintük a történet és a szereplők viselkedése is káros mintát mutat, ami nem összeegyeztethető az üzbég nemzeti, vallási és morális értékekkel. 2018-ban egyszer már célt értek a panaszosok, a magántulajdonban lévő Z’or TV akkor levette műsoráról a Végtelen szerelmet, mely a csatorna legnézettebb produkciója volt.

Neslihan Atagül (Nihan) és Kaan Urgancioglu (Emir) a Végtelen szerelemben (fotó: IMDb)

Nemrég újra képernyőre tűzték a sorozatot, azonban ekkora felháborodásra biztosan nem számítottak a tulajdonosok. Az üzbég Információs és Tömegkömmunikációs Hivatalhoz ötször annyi panasz érkezett be a sorozat miatt az elmúlt öt hónapban, mint tavaly egész évben. Az üzbég kormány követelésére ezért a Z’or TV ismét levette műsoráról a Végtelen szerelmet. Külön érdekesség, hogy a sorozat kapcsán annyira hevesek lettek az indulatok, hogy egy cikkben az üzbég szinkronhangokat hazaárulónak titulálták. Nem ez volt azonban az első eset, hogy az egyre népszerűbb török műsorok ellen egy ország kormánya fellépett: 2012-ben Macedóniában törvény született arról, hogy a török sorozatok helyett a helyi tévécsatornák kötelesek legyenek saját, macedón gyártású tartalmat vetíteni.

Magyarországon 2018 tavaszán fejeződött be a Végtelen szerelem, azonban a Duna TV-n jelenleg is minden hétköznap délután látható a sorozat második, és egyben utolsó évadának ismétlése.

Jasinka Ádám írása

Forrás: turkesztantajmz.blog.hu, eurasianet.org és Műsorvízió