Nemes Jeles László 2016-ban robbant be a köztudatba Saul fia című filmjével, mely a magyar alkotások közül elsőként nyert Golden Globe-ot, és később a legjobb idegen nyelvű filmek kategóriájában megkapta a világ legrangosabb elismerését, az Oscar-díjat is. A film hazánkban is hatalmas siker lett, közel 300 ezer mozijegyet adtak el rá, ami a témáját és a megvalósítását tekintve elképesztő eredmény. Ezek fényében nem is csoda, hogy mindenki izgatottan várta a rendező második nagyjátékfilmjét, a szintén történelmi korban játszódó, krimis történetszövésű drámát, a Napszálltát.

A film története 1913 nyarán, az első világháború előtti boldog békeidők utolsó napjaiban játszódik. A gyermekkora óta árvaházban nevelkedett Leiter Írisz hosszú évek után visszatér Budapestre, az Osztrák-Magyar Monarchia sokszínű és nyüzsgő városába. A lány néha szülei nagy hírű egykori kalapszalonjában szeretne munkát kapni, ám az új tulajdonos, Brill Oszkár elutasítja, és mindenáron igyekszik eltávolítani Íriszt a városból. Az egyik éjjel azonban felkeresi őt egy titokzatos férfi, aki bátyja, Leiter Kálmán iránt érdeklődik. A lány így tudja meg, hogy él valahol egy testvére, akiről eddig még sosem hallott. Nyomozni kezd, és egyre mélyebbre húzza a város labirintusa, és Írisz fokozatosan felfedezi elveszett múltját.

Jelenet a Napszálltából (fotó: HBO Magyarország)

A Napszállta szeptember 6-án debütál az HBO-n és az HBO GO-n, így akik lemaradtak a mozis vetítésről, ősz elején megnézhetik az Oscar-díjas Nemes Jeles László legújabb nagyjátékfilmjét. A főszerepben Jakab Julit (Írisz) és Vlad Ivanovot (Brill Oszkár), valamint Balsai Mónit, Molnár Leventét, Kulka Jánost, Fodor Tamást, Lázár Katit, Dobos Evelint, Nagy Zsoltot és Kertész Pétert is láthatjuk.

Kiemelt kép: Jelenet a Napszálltából (fotó: HBO Magyarország)