Március 15-én jelentették be a 93. Oscar-gála jelöltjeit 23 kategóriában. Hasonlóan az előző évekhez, idén is több átfedés fedezhető fel a Golden Globe és az Oscar névsora között, ez azonban nem jelenti azt, hogy nem érdemes a filmes szakma legnevesebb elismerésének várományosairól még több szót ejteni. Sőt! Új cikksorozatunkban olyan produkciókkal és nevekkel is foglalkozunk, amelyek korábban nem kerültek előtérbe, valamint új szemszögből közelítünk majd azon alkotások felé is, melyekről már olvashattatok.

Ezen a héten a Legjobb film kategóriában jelölt A nomádok földje című alkotás kerül terítékre.

Frances McDormand A nomádok földje című filmben (Fotó: Port.hu)

Apám mondta mindig: Azt tartjuk életben, amire emlékszünk. Talán túl sok időt töltöttem emlékezéssel.” Az idei díjszezon kedvence egy szerény asszony történetén keresztül mutat be egy nem mindennapi életformát a nézők számára. Fern hosszú éveken át élt férjével egy nevadai iparvárosban, mindkettőjüknek volt munkája, boldogok voltak. Csakhogy egy nap a városi gipszgyár bezárt, és kvázi eltűnt a föld színéről. A kisváros ezután hanyatlásnak indult, az asszony férje pedig meghalt. Frennek ezután már nem volt miért maradnia. Eladta minden ingóságát, vett egy kisfurgont és elindult. Cél nélkül. Így kezdődik a modern nomádként élő nő egy életen át tartó kalandja. Fren szezonális munkákból tartja fenn magát, mindig úton van, sosem marad huzamosabb ideig egy helyen. „Anya azt mondta, hogy hajléktalan vagy. Ez igaz? – Nem vagyok hajléktalan, csak… „háztalan”. Nem ugyanaz, ugye?” Az asszonynak nincs szüksége házra, sem luxuscikkekre, csupán a legalapvetőbb eszközökre, amelyek a létszükséglethez kellenek. Útja során számtalan emberrel hozza össze a sors, akik a legkülönfélébb történetekkel rendelkeznek. A lírai és mélyenszántó alkotás nem társadalomkritika és nem is egy szatíra a kapitalista rendszer hátrányairól vagy a kisember kiszolgáltatottságáról, sokkal inkább egy életkép, melyen keresztül megismerhetünk olyan életformákat és kultúrákat, amelyekkel másképpen lehet soha nem találkoztunk volna. A kommunák tagja az esti tábortűz körül énekelnek, táncolnak, segítenek egymásnak, meghallgatják a másikat. Mindez pedig sokkal többet ér, mint a pénz. Bár Fren sehol nem telepedik le, olyan barátságokat köt, amelyek egy életen át tartanak majd. „Azt szeretem abban, ahogy itt élünk, hogy sosem végleges a búcsú. Több száz embert ismertem meg, és soha nem búcsúzom véglegesen. Azt mondom: Találkozunk az úton. És így is van. Találkozom velük. Érzem legbelül, hogy találkozni fogunk.” A főszerepben az Oscar-, Emmy- és Tony-díjas amerikai színésznőt, Frances McDormandot láthatjuk, akit káprázatos alakításáért ebben az évben is Oscar-jelöléssel jutalmazott az Akadémia Legjobb színésznő kategóriában.

Chloé Zhao (Fotó: IndieWire)

A produkció rendezője a kínai származású Chloé Zhao, aki leginkább független filmek készítésével foglalkozik. Első filmje, a Songs My Brothers Taught Me 2015-ben debütált a Sundance Film Fesztiválon. A történet egy indián testvérpár életét viszi színre, melyen keresztül Zhao saját kapcsolatát is bemutatja családjával és származásával. Az alkotás megragadta a szakma figyelmét, a 31. Independent Spirit Awards-on pedig be is zsebelt egy jelölést Best First Feature kategóriában. Második filmje, a 2017-es The Rider már legjobb film kategóriában kapott jelölést ugyanezen a fesztiválon, valamint maga Zhao is jelölve lett, mint legjobb rendező. Az igazi áttörést azonban egyértelműen A nomádok földje hozta meg a rendezőnő számára. A filmet négy hónap alatt forgatta le 2018-ban. A munka során a való életben is nomádként élő civilekkel is dolgozott, hogy ezzel is még inkább autentikussá tegye a filmet. Ezt a „módszert” nem először alkalmazta már, korábbi műveiben is előnyben részesítette a mindennapi emberek szerepeltetését, mint híres színészekét. A produkció a Velencei Filmfesztiválon debütált, ahol elnyerte a Golden Lion díjat. Ezután megállíthatatlanul követték egymást a szakma legnevesebb díjai. A márciusban megrendezésre került 78. Golden Globe-gálán pedig nem csak a film került díjazásra. A díjátadó szó szerint történelmi pillanata volt, amikor Zhao az első ázsiai és egyben a második női nyertesként megkapta a legjobb filmrendezőnek járó díjat.

Kíváncsian várjuk, hogy vajon az április 25-én megrendezésre kerülő 93. Oscar-gálán is tarolni fog-e A nomádok földje, vagy meglepetést okoz-e majd az Akadémia.

Kiemelt kép: Frances McDormand és Chloé Zhao A nomádok földje forgatásán (Fotó: Mafab)