Nem a népnek kell félnie a kormánytól, hanem a kormánynak a néptől.

A V mint vérbosszú több mint egy egyszerű történet. Több mint egy mozi, több mint egy képregény, mint egy délutáni program. Egy olyan megtörhetetlen eszmét, egy fogódzkodót adott nem pusztán a nézőknek, de mindenki másnak is, mint kevés alkotás. Az eredetileg 2005 decemberében debütált, majd világszerte 2006 márciusában mozikba került film az azonos című Alan Moore és David Lloyd által készített képregényen alapul. És 15 évvel később talán még aktuálisabb ez az egész utópisztikus koncepció, mint valaha.

A V mint vérbosszú egy disztópikus, orwelli jövőben játszódik, ahol a Nagy Testvér nem csak figyel téged, de irányít és befolyásol is. Ezt megelégelve (és persze egy másik, háttértörténeti indokból kifolyólag) lép fel az elnyomó kormány ellen V, a Guy Fawkes maszkot viselő terrorista. Tetteit és akcióit ezrek követik figyelemmel, de a nagy tervét november 5-én, az angliai lőporos összeesküvés évfordulóján hajtja majd végre. A kérdés pedig adott; fellépése elég ahhoz, hogy a népet maga mellé állítsa és megdöntsék a kormányt, vagy egyedül marad a történelemkönyvek hasábjain?

V mint vérbosszú (Fotó: Cinegore)

Persze a James McTeigue által rendezett és a Watchowski nővérek által írt film nem tökéletes. Nem kell ahhoz árgus szemekkel figyelnünk, hogy kiszúrjuk ezeket, sőt ha a képregény mentén szeretnénk összehasonlítani, ott is találni kivetnivalókat. Mégis az évek során igazi kultuszt teremtett ez a mozi, megismertette a világgal Moore és Lloyd művét, máig uralják a piacot a Fawkes maszkok, illetve meg kell jegyeznünk az Anonymous hackertársaság létrejöttét is. Valamint egy olyan felemelő és reményteljes értelmi kapaszkodót ad az embereknek, ami még a legkilátástalanabb helyzetekben is mankóként szolgálhat.

„- Már késő bocsánatot kérni?
Soha nem az.”

Kiemelt kép: V mint vérbosszú (Fotó: Screen Rant)