A napokban ülésezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium állampolgári bejelentés alapján lefolytatott vizsgálat során megállapította, hogy az RTL Klubon túl enyhe korhatár-besorolás mellett került képernyőre még júliusban az egyik esti amerikai sorozat, a Mr. Whiskey című akció-krimi epizódja. A csatorna a 12-es karikát választotta, miközben “16-os besorolással kellett volna közzétennie a szolgáltatónak”.

A Médiatanács nem csak a rész besorolását sérelmezte, hanem kitért arra is, hogy a sorozatot népszerűsítő egyik előzetest “több alkalommal is nem megfelelő – 12-es – korhatár-besorolás mellett és nem az előírt időben” mutatták be. “Az ajánlók kizárólag 16-os karikával, este 21 és hajnali 5 óra között kerülhettek volna adásba, mivel a bennük megjelenő erőszak – verekedés, lövöldözés, haláljelenet – befolyásolhatja az érintett korosztály személyiségfejlődését.”

Mr. Whiskey (fotó: RTL Magyarország)

A testület emellett 100 ezer forintos bírságot is kirótt még az RTL Klubot működtető médiavállalatra, mivel “májusban a Kölyök Kalauz egyik adásában szabályt sértett azzal, hogy egy a műsort támogató játékbolt termékeire hívta fel a figyelmet, ezáltal azok megvásárlására ösztönözte a nézőket.”