2017-ben, Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából számtalan programmal, rendezvénnyel és műsorral emlékeztek meg a magyar irodalom egyik legjelesebb költőjének életéről és munkásságáról. Ekkor hirdették meg azt a pályázatot, mely célul tűzte ki a Toldi újbóli megfilmesítését, méghozzá tévésorozat formájában. A nyertes a kecskeméti rajzfilmstúdió, a Kecskemétfilm Kft. lett, melynek vezetője, Mikulás Ferenc a Nemzet Művésze címmel is kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőt és grafikust, Jankovics Marcellt kérte fel a munkára.

Jankovics Marcell (fotó: oroscafe.hu)

A neves művész olyan rajzfilmeket készített pályája során mint a János vitéz, a Fehérlófia, az Ének a csodaszarvasról, Az ember tragédiája, de az ő nevéhez fűződik a Kecskemétfilmmel közös legendás magyar animációs sorozat, a Magyar népmesék is. Arany János elbeszélő költeményéből, a Toldiból 12, egyenként 8-10 perc hosszúságú részekből álló rajzfilmsorozat készül, amely a tervek szerint egészestés formában is bemutatható lesz majd. Az alkotók jelenleg is dolgoznak a produkción, már majdnem teljesen elkészült az első rész végleges változata, de jól áll a második és harmadik epizód is. A premierre a tervek szerint 2020 végén kerülhet sor.

A Toldiban a cselekmény szereplői mellett megjelenik majd maga Arany János is, aki egyfajta délibábként moderátora, narrátora lesz az eseményeknek. Arany saját verseiből idéz, segít megérteni a történetet, és ő szolgáltatja majd azt a kis humort, ami ebben az elbeszélő költeményben is megtalálható. A sorozat legelső részét az idén júniusban megrendezett, 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon már láthatta a közönség.

Kiemelt kép: Jelenet a készülő Toldiból (fotó: kaff.hu)