Anya Taylor-Joy hallatán sokunk kap azonnal a szívéhez, és kezd elmerengeni a valóságtól abszolúte távol álló álmokban. Ez a gyönyörű, sokoldalú és pofátlanul tehetséges színésznő rengeteg férfi szívét rabolta el egyetlen pillantásával, és nagyon úgy fest a helyzet, hogy egy ideig még magánál tartja őket. A 2015-ös A boszorkány óta csaknem az egész szakma figyeli őt félszemmel, aki még a legpocsékabb filmet is fel tudja dobni jelenlétével. A mai nap szám szerint 25 szál gyertya ég a szülinapi tortáján – felköszöntés gyanánt pedig tekintsünk végig, mikért lehetünk hálásak a kisasszonynak.

Az előbb említett A boszorkány volt Taylor-Joy debütáló mozija, amely az utóbbi évek talán legzsigeribb hatoló horrorja lett. (A film előtt még felbukkant a Vámpírakadémiában és az Oxfordi gyilkosságok egy epizódjában is.) A hatalmas kritikai siker miatt pedig nem egy rendező és producer figyelt fel az ifjú színésznőre, így rendre kapott is ajánlatokat. Az Atlantis és a felemás Morgan mellett a Barry, a Széttörve (illetve ennek a folytatása, az Üveg) és a közel fantasztikus Telivérek már szépen építették Taylor-Joy imidzsét, és egyre nagyobb és nagyobb visszhangot kezdett kapni a sajtóban.

Anya Taylor-Joy – A vezércsel (Fotó: IMDb)

Az ezüstkanalas és már bántóan elit Emma (Jane Austen regényéből adaptálva) után Az új mutánsok filmekben is meg-megcsillogtatta sokoldalúságát. És habár a filmek úgy sikerültek ahogy, egyik bukása sem Taylor-Joyon múlott. Viszont mindezek után újfent beletenyerelt a tutiba, hiszen a Netflix sorozata, A vezércsel elképesztően sikeres lett. Az ifjú sakktehetséget alakító színésznőt újra felkapták, és még díjakkal is elhalmozták – tegyük hozzá, hogy megérdemelten. Szerencsénkre pedig az elkövetkező években sem maradunk majd filmek nélkül, hiszen Taylor-Joy igazán betáblázta magát, méghozzá a legtehetségesebb rendezőkkel karöltve. A Last Night in Soho (Edgar Wright), a The Northman (Robert Eggers), a Furiosa (George Miller) és a Laughter in the Dark (Scott Frank) mellett még egy egyelőre cím nélküli David O. Russell projektben is részt fog venni.

Isten éltesse Anya Taylor-Joyt 25. születésnapja alkalmából! További fergeteges szerepeket és filmeket (meg persze sikereket) kívánunk neki!

Kiemelt kép: Anya Taylor-Joy (Fotó: Popsugar)