Gemma Arterton nevét szinte azonnal az egész filmes szakma megjegyezte, amikor 2008-ban felbukkant a szám szerint 22. James Bond-moziban, A Quantum csendjében. Amellett, hogy egy igazán tehetséges és sokoldalú színésznőről beszélhetünk (aki még a legócskább, ZS-kategóriás filmeket is fel tudja dobni), Miss Artertonnak van gyakorlatilag a legkarakteresebb és leggyönyörűbb arca – nem pusztán ebben a szakmában. Egyáltalán nem egy igazi, anorexiás szépségideálról beszélhetünk, hanem egy módfelett emberi, az egyszerűségével elkápráztató arcról, ami mögött egy csodálatos és kedves nő lakozik. Ma ő ünnepli a 35. születésnapját, ennek kapcsán pedig kissé elmélyedtünk – nemcsak a tekintetében, hanem – a karrierjében.

Gemma Christina Arterton az angol Kentben született, egy teljesen hétköznapi, átlagos családba. Se nagyszülei, se szülei nem voltak jártasak a színházas-filmes világban, így abszolúte az alapoktól kellett felépítenie (és sokszor felküzdenie) magát. Ám ez a harcias magatartás azonnal kifizetődőnek mutatkozott, hiszen Gemma teljes, mindenre kiterjedő ösztöndíjjal nyert felvételt a Royal Academy of Dramatic Arts iskola drámatagozatára. Kezdetben a BBC sorozataiban és tévéfilmjeiben tűnt fel, de a szemfülesek még az angol fenegyerek, Guy Ritchie mozijában, a Spílerben is kiszúrhatták – egy nyúlfarknyi, de fülledten erotikus és vonzó szerepben.

Gemma Arterton (Fotó: GoodFon)

Szintén 2008-ban debütált a fentebb említett A Quantum csendje, ami elégnek bizonyult arra, hogy további producerek és rendezők keressék meg Miss Artertont valamilyen közelgő szereppel. Így került be többek között az Alice Creed eltűnése, A titánok harca, a Perzsia hercege: Az idő homokja, az igazán különleges Bizánc vagy éppen az igazán furcsa A hangok mozikba. De ezeken kívül említésre méltó még az újfajta zombihorror, a Kiéhezettek vagy a The Escape-re keresztelt drámája is. Legközelebb a King’s Man: A kezdetek c. Matthew Vaughn filmben láthatjuk – már ha egyszer megjelenik. Isten éltesse Gemma Artertont 35. születésnapja alkalmából, további emlékezetes és díjesővel jutalmazott szerepeket kívánunk neki!

Kiemelt kép: Gemma Aterton (Fotó: GoodFon)