A török sorozatok nem csak hazánkban, hanem a világ számos országában is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. A legnézettebbek közé tartozik az Ezel – Bosszú mindhalálig, a Tiltott szerelem, a Szulejmán és a Fatmagül is. Ezek a sorozatok, készüljenek könyv vagy film alapján, mégiscsak saját ötletek. A török produkciók között azonban nem csak ilyen szériákat találhatunk. Előfordulnak ugyanis olyan török sorozatok, melyek egy ismert, zömében amerikai produkció adaptációi. Ezek közül mutatunk most négyet, melyek eredeti változatait itthon is sokan ismerhetik.

Bizim Hikaye (eredeti sorozat: Shameless – Szégyentelenek)

A VIASAT6 műsorán volt látható sokáig a Shameless – Szégyentelenek című drámasorozat, mely egy munkás nagycsalád szórakoztató, kínos és valós mindennapjait tárja a nézők elé. A családfő alkoholista, a gyerekek iskolába járnak, néha nem éppen törvényes dolgokat csinálnak, miközben másodállásban dolgozva próbálnak élni, boldogulni – egyik napról a másikra. Ebből a történetből készítették el a török változatot, mely 2017 szeptemberében debütált a helyi FOX-on.

A sorozat főszereplője Filiz, egy fiatal lány, aki egyedül kénytelen gondoskodni öt testvéréről és apjáról, miután az anyjuk elhagyta őket. A problémák ellenére igyekeznek boldogan élni. Filiz a sok munka, teendő és a rá nehezedő terhek súlya alatt nem is gondol arra, hogy rátalálhat a szerelem, ám felbukkan az életében egy fiatal férfi, aki nem csak a lányért, hanem annak – zűrös – családjáért is képes lenne bármit megtenni. A Bizim Hikaye (Mi történetünk) főszereplőjét a Tiltott szerelemből és a Ferihából is ismert Hazal Kaya alakítja.

Főbb szereplők: Hazal Kaya (Tiltott szerelem, Feriha), Burak Deniz (Az éjszaka királynője), Reha Özcan, Nesrin Javadzadeh

Doktorlar (eredeti sorozat: A Grace klinika)

Az Egyesült Államokban 2005-ben indult és a mai napig az egyik legnépszerűbb dráma A Grace klinika. A sorozatból 2006-ban készült el a török változat, mely egészen hosszú ideig, 2011-ig képernyőn volt. Összesen 4 évad, közel 100 epizód forgott belőle. A kórházban dolgozók életét bemutató sorozatban orvosok, ápolók, nővérek és betegek munkáját és magánéletének alakulását követhetjük figyelemmel.

Bár a török változat története majdnem szó szerint megegyezik az eredetijével, jócskán alakítottak rajta. Mindezt azért, hogy az epizódokban szereplő betegségek és balesetek jobban illeszkedjenek a török viszonyokhoz, a nézők számára hitelesebbek legyenek a heti esetek. Az egyik legszembetűnőbb módosítás, hogy az eredetivel ellentétben a törökben a férfi karakterek tűnnek a hangsúlyosabbnak. Változás volt még az is, hogy A Grace klinikában rendszeres csipkelődések, a szexuális utalások helyett konzervatívabb “játszmák” zajlanak a szereplők között.

Főbb szereplők: Ahmet Kutsi Karadogan, Yasemin Ergene / Leyla Göksun, Bekir Aksoy, Melike Güner, Yagmur Atacan, Yesim Ceren Bozoglu (Sorsok útvesztője), Cüneyt Türel

Medcezir (eredeti sorozat: Narancsvidék)

A Narancsvidék ismétlése jelenleg is látható magyar csatornán, mégpedig az RTL2-n, a török változat hazai premierjére azonban úgy tűnik, még várnunk kell. A 2013-ban indult, és három évad után 2015-ben véget ért Medcezir (Áradat) főszereplője egy fiatal srác, aki Isztambul külvárosában él és keményen dolgozik azért, hogy feltörhessen. Egyik nap azonban testvérével együtt letartóztatják, az édesanyja kirúgja otthonról és kénytelen új helyen új életet kezdeni. A kezdeti nehézségek ellenére hamar rátalál egy jó barátra és a szerelemre is. A főszereplőt a Ferihából is ismert Cagatay Ulusoy alakítja, partnernője pedig Serenay Sarikaya. Mellettük láthatjuk még azt a Baris Falay-t is, aki sok más mellett az Ezelben és a Megtört szívekben is sokak kedvence volt.

Főbb szereplők: Çagatay Ulusoy (Feriha), Serenay Sarikaya, Baris Falay (Ezel – Bosszú mindhalálig, Megtört szívek), Mine Tugay (Megtört szívek), Taner Ölmez (A szultána), Hazar Ergüclü (Kuzey Güney – Tűz és víz)

Kücük Sirlar (eredeti sorozat: Gossip Girl – A pletykafészek)

A 2010 és 2011 között két évadot megélt sorozat főszereplői gazdag, fényűző életet élő fiatalok. Számukra minden megadatott, ám a történet során nem éppen problémáktól mentes életüket ismerhetjük meg. Láthajtuk, hogy az álarcok, kifelé mutatott tökéletes életek, egyszóval a felszín alatt milyen titkok lappanganak. Abban az életben, ami az övék, a megjelenés a legfontosabb, és emiatt senki sem az, akinek látszik.

Barátságok, szerelmek, viszályok, afférok, hazugságok és a pénz adta hatalom jellemzi a mindennapjaikat. Meddig tartható fenn ez az életvitel, és mikor jön el az a pont, amikor már tudják tovább megjátszani magukat. A sorozatban játszik a Kuzey Güneyből is ismert Merve Bolugur, és a Végtelen szerelem sztárja, Burka Özcivit is. Az eredeti széria 2007 és 2012 között hat évadon át volt látható az Egyesült Államokban.

Főbb szereplők: Merve Bolugur (Kuzey Güney – Tűz és víz, Szulejmán), Burak Özcivit (Szulejmán, Végtelen szerelem), Birkan Sokullu (Szerelemben, háborúban), Sinem Kobal

Jasinka Ádám írása