Elijah Wood is azon színészek közé tartozik, akikre egyetlen szerepük miatt emlékszik az egész filmes világ, de az az egy legalább ténylegesen kiemelkedő. Wood játszotta kvázi a főszerepet a J. R. R. Tolkien regényein alapuló A Gyűrűk Ura-trilógiában, ő volt Zsákos Frodó. Persze ezen három mozin kívül is szerepelt igazán fantasztikus alkotásokban, de ezek a népszerűségi skálán sajnos mind elmaradnak Középfölde történetei mellett. Ámde mégis érdemes végigvenni ezen filmeket, főleg amiatt, mert Wood ma ünnepli kereken a 40. születésnapját.

Az Iowában született Elijah Jordan Wood már egészen kiskora óta színésznek készült, ebben pedig a szülei és a családja maximálisan támogatta is. Így láthattuk például egy abszolúte nyúlfarknyi szerep erejéig az 1989-es Vissza a jövőbe 2-ben, vagy éppen Richard Gere Higgy neki, hisz zsaru című melodrámájában. Az 1993-as Huckleberry Finn kalandjai lett volna az igazi nagy áttörés a karrierjében, hiszen a cím- és a főszerepet kaparinthatta meg az ifjú színész, de sajnos a kutya nem látta ezt az alkotást, így a népszerűség és a siker még váratott magára.

Elijah Wood - Gyere apához (Fotó: YouTube)

Elijah Wood – Gyere apához (Fotó: YouTube)

A Deep Impact és a Faculty: Az invázium után pedig végre beköszöntött a szerencse Woodhoz is, hiszen 2001-ben vette kezdetét Peter Jackson dirigálása alatt A Gyűrűk Ura-trilógia. A Gyűrű Szövetsége, A két torony és A király visszatér után Wood számos producer és rendező figyelmét felkeltette, így igazán kivételes alkotások stáblistájában is megtalálhatjuk a nevét. Az Egy makulátlan elme örök ragyogása, a Huligánok, a Sin City: A bűn városa mellett még a Táncoló talpak, a Maniac vagy éppen a legutóbbi Gyere apához is rendre kiemelkedő a filmográfiájából. Isten éltesse Elijah Woodot 40. születésnapja alkalmából, reméljük, lesz legalább még egy olyan emlékezetes szerepe, mint amilyen Zsákos Frodó volt.

Kiemelt kép: Elijah Wood (Fotó: BBC America)