Új kisjátékfilmek, animációk, dokumentum- és ismeretterjesztő filmek készülhetnek a Nemzeti Filmintézet idei pályázatának jóvoltából. A tavaly meghirdetett, tévés és streaming bemutatásra készülő alkotások támogatására kiírt pályázatainak második fordulójában összesen 42 filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást a Televíziós Döntőbizottság 4 kategóriában.

A magyar mozgóképszakma összehangolt tevékenységéért felelős szervezet elkötelezett abban, hogy a mozifilmek mellett kulturális értéket teremtő és a nézők számára különleges élményt nyújtó tévés alkotások is készüljenek. A tavalyi évben összesen 9 új pályázatot írt ki az NFI, hogy minél több televíziós és streaming bemutatásra készülő alkotás valósulhasson meg. Eddig összesen 2112 filmtervet dolgozott fel a szervezet, a Televíziós Döntőbizottság pedig 207 pályázatot támogatott. A meghirdetett pályázatok közül az NFI hamarosan kihirdeti az animációs sorozat nyerteseit, míg a forgatókönyv fejlesztési és gyártás előkészítési pályázatok jelenleg is még beadhatók. Április 20-tól a gyártási pályázatokat is várja a Filmintézet.

A kisjátékfilm, az ismeretterjesztő-, az animációs- és a dokumentumfilm pályázatokra összesen 494 filmtervet adtak be az alkotók. Így többek között Bánszki Kristóf, Bonta Zoltán, Chilton Flóra, Krisztics Villő, Nagy V. Gergő, Oláh Kata és Tóth Péter Pál kisjátékfilmjei is kaptak gyártási támogatást. Emellett Csengey Dénes író, politikus (rendező: Bakos Katalin), Baska József festő-, grafikusművész (rendező: Baska Barbara), Scheiber Sándor főrabbi (rendező: Fazekas Lajos-Böhm András), Bolyai János matematikus, tudós (rendező: Gulyás Gyula), Brassai Sámuel polihisztor (rendező: Orbán János Dénes) életét és munkásságát bemutató dokumentumfilmeket is láthatnak majd az érdeklődők a közeljövőben. A támogatott ismeretterjesztő filmek között van még a II. Andrást és korát bemutató Az elveszett király és a Hogyan csináljunk rossz filmet? című portréfilm is, valamint Weyer Balázs sorozata, A dallamok, akik vagyunk, mely az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján szereplő magyar vonatkozású zenei hagyományokat veszi majd sorra. Az animációs produkciók készítői között pedig olyan nevekkel találkozhatunk, mint Erdélyi Judit, Glaser Katalin, Hegyi Olivér, Lantos Júlia, Laszlovszky Zsófia, Igor Lazin, Lehotay Zoltán, Lovrity Anna Katalin és Traub Viktória, akik a közelmúlt legizgalmasabb, fesztiválkedvenc animációit jegyzik.

A támogatott alkotások teljes listája az NFI honlapján érhető el.

Kiemelt kép: A Nemzeti Filmintézet logója (Fotó: Nemzeti Filmintézet)