Az egykori szexszimbólum, akinek poszterei és képei milliók falát díszítette, a háromszoros Golden Globe- és egyszeres Oscar-nyertes színész és filmrendező, aki nem mellesleg még az ENSZ Menekültügyi Főbizottságának a különmegbízottja is, vagyis röviden Angelina Jolie ma töltette be a 45. évét. Jon Voight (Éjféli cowboy, Az esőcsináló) lányaként és egykori férje, Brad Pitt (12 majom, Volt egyszer egy Hollywood) oldalán hatalmas sikereket ért el mind Hollywoodban, mind pedig az élet más területein is, és pontosan emiatt tekintettünk végig karrierje legnagyobb állomásain, melyek mindegyike kisebb-nagyobb mértékben, de hozzátett valamit a még ma is gyönyörű mosolyához.

A cápa évében született Jolie még akkor a Voight családnevet is büszkén viselte, hiszen édesapja, Jon Voight nem csak felnevelte, de különféle reklám- és mozifilmekbe is előszeretettel beprotezsálta őt, ám a korai siker elmaradt a színésznő életében (plusz édesapjával hamar megromlott a kapcsolata, ami egy megcsalással kezdődött, majd hosszú-hosszú évekig nem is álltak szóba egymással, Jolie pedig még a családnevét is elhagyta emiatt). A ’90-es években történt meg a nagy áttörés karrierjében, amikor is nemcsak főszerepeket kapott (Adatrablók), hanem még egy Legjobb női mellékszereplői Oscar-díjat is bezsebelt az Észvesztőkben nyújtott alakításáért.

Innentől kezdve pedig nem volt megállás Jolie számára: egymást érték a nagyobbnál nagyobb költségvetésű és hírverésű mozik, amik igencsak széles műfaji palettán mozogtak. Volt horror elemekkel játszó thriller (A csontember), számtalan akció-krimi (Wanted, Salt ügynök, Tolvajtempó), popcorn kalandfilmek (Lara Croft: Tomb Raider 1-2.), erotikus dráma egy kifejezetten bevállalós szexjelenettel (Eredendő bűn), megannyi animációs film (Cápamese, Kung Fu Panda-trilógia), Clint Eastwood-mozi (Elcserélt életek) és persze Disney-filmek (Demóna 1-2.). Legközelebbi nagy dobása a Marvel Filmes Univerzumba való debütálása, az Örökkévalók (Eternals) lesz 2021-ben. Isten éltesse Angelina Jolie-t 45. születésnapja alkalmából, további jó szerepeket kívánunk neki!

Kiemelt kép: Angelina Jolie (Fotó: Vogue Australia)