Kate Winslet, a háromszoros Golden Globe- és egyszeres Oscar-nyertes angol színésznő talán a legismertebb a szakmájában. James Cameron máig megkapó és kultikus alkotása, a Titanic révén egy csapásra világhírű lett, de Winslet fejébe nem szállt a becsvágy vagy a népszerűség. Megmaradt a maga kis független, kis költségvetésű, néha-néha nagyobb blockbuster filmekkel teli világában, és már ezért is érdemes végigvenni karrierje legfőbb szakaszait – de ha még hozzátesszük azt is, hogy ma lett 45 éves, akkor már magától értetődőnek is lehetne ezt tekinteni.

Winslet már gyerekként színésznek készült, imádott fellépni, produkálni magát, így egy helyi angol színházhoz szegődött. Az áttörés pedig nagy meglepetésre nem akkor következett be az életében, amikor felléphetett a West Enden, hanem amikor A Gyűrűk Ura-trilógia rendezője, Peter Jackson felfigyelt rá a Mennyei teremtmények főszerepe kapcsán. Ezek után a hollywoodi hírnevet lassacskán kezdte építgetni, például Ang Lee (Tigris és sárkány) Jane Austen adaptációjával, az Értelem és érzelemmel, Kenneth Branagh (több mint 4 órás) Hamletjével, de az 1997-es Titanic volt csak az igazi nagy aduásza.

De az óceánjáró sikeres tragédiája után sem maradt tétlen, rendre minden évben jelentkezett egy-egy újabb alkotással. A Szentek és álszentek, a Sade márki játékai, az Enigma, az Én, Pán Péter mellett még A felolvasó (ezért járt neki az Oscar), A szabadság útjai, a Fertőzés vagy a Steve Jobs mozikat is érdemes kiemelni az igencsak színes filmográfiájából. A beharangozott filmterveit láttán pedig el lehet mondani, hogy a színésznő nem úgy néz ki, mintha hamar elállna ettől a szakmától – ennek persze mi, nézők örülünk a leginkább. Isten éltesse Kate Winsletet 45. születésnapja alkalmából, további emlékezetes szerepeket kívánunk neki!

Kiemelt kép: Kate Winslet (Fotó: Pinterest)