Az egyik legsokoldalúbb és legnépszerűbb francia színésznő, aki Christopher Nolan mellett Luc Besson és Tim Burton fejét is elcsavarta tehetségével, vagyis Marion Cotillard ma töltötte be a 45. életévét. Ezt megünnepelvén kicsit elidőztünk karrierje legfőbb állomásain, és próbáltunk rájönni tehetségének igazi titkára (spoiler: nem sikerült).

A kis Marion egy igazi művészi családba született bele (apja színházi rendező, anyja színésznő, egyik öccse író, másik festő- szobrász), és gyönyörű énekhangja révén két pályaút közül választhatott: vagy énekesnő lesz vagy színész. Az utóbbit választotta, de ennek ellenére rendre több filmjében is hallható, ahogy énekel. Első szerepe a Hegylakó sorozatban volt, de az áttörésre 1998-ig, Luc Besson Taxi című filmjéig, nemzetközi ismertségre pedig a 2007-es Piaf moziig kellett várnia.

Marion ezek után (és picit előtt is) rendre válogathatott, hogy milyen filmekben tűnjön fel, amit meg is tett és filmográfiája igencsak színes lett emiatt. A nagy hal, a Hosszú jegyesség vagy éppen a Közellenségek után Christopher Nolan Eredet mozijában is feltűnt, innentől kezdve pedig egymást váltották az igazi művészfilmek és a hamisíthatatlan popcorn mozik nála. Az Éjfélkor Párizsban, a Fertőzés, a Rozsda és csont, A sötét lovag: Felemelkedés, a Két nap, egy éjszaka vagy a Macbeth mellett még animációs filmekben is hallható volt (April és az ál-világ, A kis herceg). Hogy miért olyan különleges Cotillard játéka csaknem minden egyes szerepében, nehéz megmondani – annyira kifinomult, mégis egyszerű a játéka és a mimikája egyaránt, mintha tényleg eggyé olvadna az adott karakterrel és nem is színészkedne már. Ha pontos választ nem is kapunk rá, mi azért felköszöntjük Marion Cotillardot a 45. születésnapja alkalmából, és reméljük, további emlékezetes szerepekben tűnik még fel!

Kiemelt kép: Marion Cotillard (Fotó: Smile)