Milla Jovovich, vagyis az orosz és szerb származású modell és színésznő talán legnagyobb és legnépszerűbb szerepe Leeloo Dallas volt Az ötödik elemből – persze idehaza. Ez persze túlnyomórészt a kiváló magyar szinkronnak volt köszönhető, és elsősorban emiatt vált kis hazánkban igazi kultfilmmé, amit még manapság is több csatorna tűz a műsorára. Ha pedig kicsit elmélyedünk a 45. éves Jovovich filmográfiájában, akkor arra döbbenhetünk rá, hogy egy-két kivételtől eltekintve valóban ez a legjobb mozija (ez pedig lehet, kissé borzolja is a kedélyeket).

A kis Milica Bogdanovna Jovovich, akit inkább nevezzünk a könnyebb érthetőség kedvéért szimplán csak Millának, 1981-ben hagyta el családjával a Szovjetuniót. Édesapja munkája miatt többször költöztek, például London után Kaliforniában telepedtek le. Szülei még kiskorában váltak el, de ez Millát nem akadályozta meg abban, hogy a kezdeti modellkarrierjére koncentráljon. Divatlapokban és reklámfilmekben szerepelt, de emellett szorgalmasan és kitartóan végezte tanulmányait is, hogy ha úgy hozza az élet, akkor több lábon tudjon állni. És persze ahogy lenni szokott, Hollywood öltönyösei hamar felfigyeltek rá és kisebb szerepeket ajánlottak neki filmekben, sorozatokban egyaránt. 

Milla Jovovich - Hellboy (Fotó: ScreenGeek)

Milla Jovovich – Hellboy (Fotó: ScreenGeek)

Felbukkant egy epizódban például az Egy rém rendes családban, szerepelt a Visszatérés a kék lagúnába vagy éppen a Chaplin filmben, sőt még Richard Linklater elfeledni látszó, de borzasztóan laza és stílusos Tökéletlen időkjében is látható. 1997-ben indult be aztán a karrierje csak igazán, hiszen a fentebb már emlegetett Luc Besson film, Az ötödik elem ekkor debütált. Unásig újranézhető és szeretetre méltó kis mozi ez, amiben Bruce Willis és Gary Oldman oldalán játszik Jovovich. Az ötödik elemen túl viszont igazi lejtmenet következett be a karrierjében – persze kritikailag, bevételileg gigászi szinteket ért el. A 2001-es okénak mondható Zoolander, a trendkívüli után következett A kaptár-filmsorozat, amely minden egyes újabb résszel alább tudta múlni az előzőt – ami azért nehéz volt, de valahogy mindig összejött. Az Ultraviola, a Stone, A három testőr, az Arcmás, A túlélő vagy éppenséggel a tavalyi Hellboy is mind-mind szörnyű volt, így habár egy kitartó és mindent beleadó színésznőről beszélhetünk, jó filmet választani sajna nem tud – vagy csak az ügynökét kellene már kirúgni. Mindegy is, azért boldog 45. születésnapot kívánunk Milla Jovovich-nak és reméljük, egyszer még szerepelni fog egy jó filmben.

Kiemelt kép: Milla Jovovich (Fotó: WallpapersDen)