Ha hiszünk önmagunkban, nem érhet kudarc!” Talán ez az egyik leghíresebb Doktor Szöszi mondat, ha nem vesszük figyelembe a szintén ikonikus „hajol és feszít” szópárosítást, amely nemcsak kimondva, de megcsinálva is elég szexi, főleg ha maga Reese Witherspoon mutatja be. Az Oscar-díjas színésznő az amerikai filmipar egyik kiemelkedő alakjai közé tartozik, aki ma ünnepeli a 45. születésnapját.

Witherspoon kiskorában négy évig Németországban élt szüleivel, majd miután visszaköltöztek az Egyesült Államokba, Tennesseeben nőtt fel. „Olyan környezetben nőttem fel, amiben a nők rengeteget vittek véghez. És ha erre nem voltak képesek, az csak a társadalmi korlátok miatt volt. Nagymamám – édesapám anyja – mellett nőttem fel, aki hihetetlenül értelmes volt, de a társadalom és az illendőség határokat szabott neki… Nem tudott betelni az olvasással, s engem is bátorított rá, mikor gyerek voltam…” – nyilatkozta a színésznő egy korábbi interjújában. Támogató családi hátterének köszönhetően már egészen fiatalon bekerülhetett a filmes szakmába, első szerepét 15 évesen a Vadvirágok című tévéfilmben kapta. Még ugyanabban az évben elment a Holdember című produkció nyílt szereplőválogatására, ahol bár csak egy kisebb mellékszerepre jelentkezett, mégis a főszerepet nyerte el. Alakításáért Young Artist Awardra is jelölték, karrierje pedig ezután fénysebesen ívelt felfelé. 1999-ben megkapta a Gimiboszi főszerepét, melyért többek között Golden Globe-díjra is jelölték. A film azonban vegyes kritikákat kapott, a színésznő pedig nehezen tudott utána szerepekhez jutni. „Szerintem azért lehetett ez, mert a karakter, akit játszottam, nagyon szélsőséges és amolyan hárpia – az emberek azt hitték, én is ilyen vagyok, s nem csupán eljátszottam a szerepet. Jártam meghallgatásokra, s mindig a második választás voltam – a stúdiók sosem akartak engem alkalmazni, s nem nagy sztárszínésznők miatt estem el a szerepektől, hanem olyanok miatt, akiket tőlem másmilyennek véltek, azt hiszem.

A nagy áttörést a Doktor Szöszi hozta meg a számára. A kritikusok sorra méltatták, míg a média „az új Meg Ryanként” jellemezte Witherspoont. Ezt követően sorra jöttek a jobbnál jobb szerepek, köztük a 2005-ös A nyughatatlanok egyik főszerepe, melyért a színésznő Golden Globe-ot, Színészek Szövetsége díjat, Brit Filmakadémia díjat – azaz a BAFTA-t – és Oscar-díjat is nyert.

Isten éltesse sokáig születésnapja alkalmából a csodálatos Reese Witherspoont!

Kiemelt kép: Reese Witherspoon (Fotó: Allure)