Sean Astin nevét az utóbbi években a Duffer-fivérek ikonikus és milliók által imádott netflixes sorozata, a Stranger Things kapcsán hallani, hiszen ebben is kapott egy nyúlfarknyi, de emlékezetes szerepet. Viszont magától értetődő, hogy legtöbbször A Gyűrűk Ura-trilógiával emlegetik együtt, hiszen J. R. R. Tolkien kultikus, fantasy eposzában Astin alakította Zsákos Frodó útitársát és hű barátját, Csavardi Samut. Ám ezen két szerepén túl is akadnak emlékezetes alakításai, és mivel ma ünnepli az 50. születésnapját, vegyük is sorra ezeket.

Astin Kaliforniában, azon belül Santa Monicában látta meg a napvilágot Sean Patrick Duke néven, egy színésznő gyermekeként. Emiatt pedig már kiskorától szívta magába a filmes szakma esszenciáját, aminek elég hamar az lett a következménye, hogy gyerekként kezdett kisebb-nagyobb szerepeket kapni. Egyik ilyen emlékezetes gyerekszerepe a Steven Spielberg és Richard Donner készítette Kincsvadászok, amiben Mikey karakterét alakította. De megemlítendő még Danny DeVito és Michael Dougles közös mozija, A rózsák háborúja is e téren.

Sean Astin, Winona Ryder – Stranger Things (Fotó: Popsugar)

Egy közel kiváló sportfilm (Mindent a győzelemért!) és egy Denzel Washington-féle feszes, misztikus dráma (A bátrak igazsága) után következett Astin karrierjének legnagyobb durranása, a fentebb már emlegetett A Gyűrűk Ura-filmek. A Gyűrű Szövetsége, A két torony és A király visszatér után hatalmas népszerűségre tett szert, de nem szállt Astin fejébe a hírnév. Megmaradt az alapvetően kisebb, szerethetőbb filmek-sorozatok vonalán (Az 50 első randi, 24, Távkapcs, Tini nindzsa teknőcök, Agymenők), amikhez persze hozzácsapódik kisebb vérfrissítés gyanánt a Stranger Things is. Isten éltesse Sean Astint 50. születésnapja alkalmából! Reméljük, egy-két emlékezetesebb szereppel csak felkeresik még…

Kiemelt kép: Sean Astin (Fotó: SeanAstin.com)