A Fargo című sorozat harmadik évadában nyújtott (kettős) szerepéért Golden Globe-díjjal jutalmazott Ewan McGregor talán a legismertebb és széles körben szeretett skót színész. Karakteres arca, markáns hangja és sajátos színészi stílusa miatt nem lehet nem szeretne. Mától már neki is a B oldal pörög az élet nevű kazettán, hiszen kereken 50 éves lett. Ezt megünnepelvén sorra vettük, mely szerepekért és filmekért lehetünk neki hálásak.

Ewan (középső nevén Gordon) McGregor már kisgyerekként színésznek készült, így nem is volt nagyon kérdéses, hogy milyen típusú iskolák felé veszi az irányt. Ezek közül még Londonban is megfordult a Guildhall School of Music and Drama suliban, aminek kollégiumában Jude Law volt a szobatársa. Habár már 1993 óta aktív a színész karrierje (például Standhal regénye alapján az alig ismert, de meglepően pazar Vörös és fekete tévés minisorozatban játszotta a főszerepet), de az áttörésre még három évet várnia kellett.

Ewan McGregor – Álom doktor (Fotó: YouTube)

Az 1996-os Danny Boyle rendezte Trainspotting úgyszólván az egész filmes világgal megismertette McGregor nevét, és nem véletlenül. Nem pusztán maga a film, de Renton karaktere is jócskán kiemelkedőre sikeredett, ami után McGregor sorra kapta a felkéréseket, ajánlásokat. Ezek közül a fiatal Obi-Wan Kenobival (Star Wars-előzménytrilógia) még nagyobbra tette azt a bizonyos népszerűségi mércét. De nem lehet elmenni szó nélkül a Moulin Rouge!, A sólyom végveszélyben, a Nagy hal, az Angyalok és démonok, a Szellemíró vagy éppen A bűn hálójában alkotások mellett sem. Utóbbi időben pedig A lehetetlen, a Fenegyerek, a T2: Trainspotting, A szépség és a szörnyeteg, a Barátom, Róbert Gida, a közel fantasztikusra sikeredett Álom doktor avagy a Ragadozó madarak filmekben láthattuk különféle, de továbbra is testhez álló szerepekben.

Naptárját tekintve pedig szerencsére alig található üres hely, hiszen az elkövetkezőkben sorra fogja szállítani az újabbnál-újabb projektjeit. Például a Guillermo del Toro rendezte Pinokkióban ő fogja kölcsönözni Tücsök Tihamér hangját, vagy éppen a Disney sorozatában újfent magára ölti Obi-Wan Kenobi palástját. Isten éltesse Ewan McGregort 50. születésnapja alkalmából! Nem tudunk annál szebbet és jobbat kívánni, minthogy teljes gőzzel előre, megállás nélkül az ilyen filmekkel és szerepekkel.

Kiemelt kép: Ewan McGregor (Fotó: Pinterest)