Az utánozhatatlan humorú és ellenállhatatlan karizmájú Malcom Reynolds kapitány, vagyis maga Nathan Fillion ma lett kereken félszázad éves! Nem tudni pontosan, mennyire tudható Fillionnak az utánozhatatlan humor és az ellenállhatatlan karizma és mennyire Reynolds kapitánynak, de végső soron nem is annyira fontos ez. A lényeg, hogy már csak emiatt a karaktere miatt is elképesztően hálásak lehetünk a kanadai színésznek. A jó hír pedig az, hogy ezen túl is voltak emlékezetes szerepei.

Évszámra pontosan 1993-ban bukkant fel Fillion a kamera túlsó oldalán, de kezdetben még csak háttérstatisztaként vagy éppen mellékszereplőként. El lehet csípni markáns arcát a Ryan közlegény megmentésében, a Két pasi meg egy kicsiben, sőt a Buffy: A vámpírok rémében is, de a világhírnévre 2002-ig várni kellett. Ekkor debütált ugyanis a Firefly: A szentjánosbogár sorozat, ami annak ellenére, hogy mindössze egy évadot élt meg, hatalmas népszerűségnek örvend mind a mai napig.

Nathan Fillion – Firefly: A szentjánosbogár (Fotó: Screen Rant)

Egy sci-fi-fantasy neo-western kavalkádról beszélhetünk, aminek hamisíthatatlan vadnyugati hangulatát és felejthetetlen karaktereit, pillanatait máig sem sikerült megközelítenie egy hasonszőrű sorozatnak se. Joss Whedonék (vagyis a készítők) több évadosra tervezték a Fireflyt, de a Fox öltönyösei inkább elkaszálták. Viszont 2005-ben sikerült egy teljes értékű, hű „folytatást” leforgatni Serenity címmel, ami viszont a tévék képernyői helyett a mozik vásznait célozta meg. Filliont ezek után igazi kultusz övezte és övezi máig is. Olyan alkotásokban kapott szerepet, mint a Slither, a LOST: Eltűntek, a Született feleségek, a Halo-videojátéksorozat, a Sok hűhó semmiért, a nagy sikerű Castle, a Modern család vagy éppen legutóbbi sikersorozata, Az újonc. Legközelebb James Gunn Az Öngyilkos Osztagában láthatjuk majd T.D.K. szerepében.

Isten éltesse Nathan Filliont 50. születésnapja alkalmából! Reméljük, valamilyen úton-módon láthatjuk még a közeljövőben Mal Reynolds kapitány szerepében…

Kiemelt kép: Nathan Fillion – Az újonc (Fotó: Entertainment Weekly)