Ma igencsak széles mosollyal ünnepelhet a Jászai Mari-, valamint Rádió nívódíjas Kaszás Gergő, hiszen életkorát tekintve mindkét ötösét megkapta. Akár a régi klasszikusokat játszó színpadról, akár a ténylegesen figyelemreméltó filmekből vagy akár csak hangként ismerjük (szinkronként vagy rádióból), mindnyájunk találkozott már a színész bravúros sokoldalúságával és kiemelkedő tehetségével. Az ikonikus születésnapja révén végigtekintettünk nemcsak színészi karrierjén, de példamutató életén is.

Kaszás Gergő életének első szakaszában még nem a színészkedéssel foglalkozott, vagyis nem olyan módon, hiszen a Magyar Rádióban volt hallható elég sokáig. Felnőttfejjel viszont mégiscsak Thália papja szeretett volna lenni, így 1990-re el is végezte a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Elsőként a Katona József Színházban volt látható, ám felsősokú tanulmányai nem igazán voltak összeegyeztethetőek a színház elvárásaival, így a színész végül szakított velük. Három hosszú évig szabadúszóként tevékenykedett, majd a Bárka után többek között a Gárdonyi Géza Színház tagja lett.

Leghíresebb színpadi darabjai között biztosan magasan szerepelne Csehov Sirálya vagy Három nővére, Goethe Faustja, Shakespeare Hamletje, Tom Stoppard Rosencrantz és Guildenstern halottja vagy éppen Martin McDonagh A párnaembere. Habár filmes és TV-s szerepei között akadnak felejthető alkotások is, de bőven vannak kiemelkedőek is, mint A viszkis, A martfűi rém, az Isteni műszak vagy a Taxidermia. Szinkronhangként pedig Ethan Hawke (Gattaca), Kumail Nanjiani (Szilícium-völgy), Edward Norton (A Grand Budapest Hotel) és Walton Goggins (Aljas nyolcas) kvázi örökös hangját tisztelhetjük benne. Isten éltesse az 55 éves Kaszás Gergőt!

Kiemelt kép: Kaszás Gergő (Fotó: Juhász Éva)