Idén áprilisban 42 filmtervnek szavazott meg gyártási támogatást a Nemzeti Filmintézet, amelyek között ott volt a Fiúk novemberben munkacímű alkotás is, aminek forgatása pár napja fejeződött be Tóth Péter Pál rendezésében. A kisfilm különlegessége, hogy 1956 novemberében játszódik: az orosz megszállás után két tizenéves fiú, Gábor és Marci elhatározzák, hogy egy titkos helyet építenek maguknak a lakóházuk pincéjében, amihez megpróbálnak egy vakolókalanat elhozni egy félbehagyott építkezésről. Az ártatlannak indult kaland azonban mindent megváltoztat.

A történet középpontjában olyan gyermekek állnak, akik egyszerre élnek a valóságban és a saját fantáziavilágukban is, ráadásul a cselekmény nem a képzelet szüleménye: egy megtörtént eset, a Gulyás testvérek (Gulyás Gulya és János dokumentumfilmrendezők) emlékei szolgáltak ihletforrásként hozzá, akik a forradalom idején valóban kiszöktek a Városligetbe és belekerültek egy lövöldözésbe. A rendező a következőket mesélte a projektről: “A bukott forradalom számukra csak háttérzaj mindenkit legyőző hősökkel, csodás, titkos szervezkedéssel s egyéb kiskamaszos elgondolásokkal. Mégis mindent pontosan érzékelnek: tisztában vannak szüleik lelkiállapotával, az utcákon folyó lövöldözés, erőszak valóságával, annak veszélyeivel. Ez a kettősség határozza meg a film atmoszféráját: a gyermek szavak és fogalmak nélküli “mindent tudása” – és az ezek felett lebegő, ezektől megvédő, a filmben meg is jelenő álomvilág”.

A két fiatal fiút Kovács Kristóf és Terék Simon keltik életre, de a kisfilmben láthatóak lesz rajtuk kívül Fazakas Júlia és Nizsai Dániel színművészek is. Egyelőre nincs róla információ, hogy mikor és hol láthatjuk az elkészült művet. 

Kiemelt kép: Kovács Kristóf és Terék Simon a forgatáson (Fotó: Dunatáj Alapítvány)